• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TopPres

10.01.2020

08:46

SAD SMO SIGURNI KAKVA SU NAM JAJA I ODAKLE SU! U Topoli počela prodaja jaja s deklaracijom!

Vesti

SAD SMO SIGURNI KAKVA SU NAM JAJA I ODAKLE SU! U Topoli počela prodaja jaja s deklaracijom!

Podeli vest

Od nove godine počele su primene brojnih novina pa tako i proizvođači jedne od osnovnih životnih namirnica - jaja, morali su od 1. januara 2020. godine da počnu da koriste nov način deklarisanja

Naime, Novi Pravilnik o kvalitetu jaja donet je pre skoro godinu dana. Pravilnik treba da obezbedi da svako jaje na tržištu bude obeleženo, nizom slova i brojeva. Deklaracija predstavlja način uzgoja kokoške, kvalitet i veličinu jajeta. Novim obeležavanjem ukida se prethodna klasifikacija jaja u sedam klasa, već se sada predviđaju samo dve klase kvaliteta - A i B.

Foto: ToPres

Tako proizvođači u prodaju mogu plasirati samo prvu klasu dok je druga namenjena za industiju. Jaja na samoj ljusci moraju da imaju odštampane brojeve koji otkrivaju kako je jaje proizvedeno, oznaku države i broj farme.

DOBRO OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE JAJA! Ako na kutiji piše OVO SLOVO, ispravna su!

Kod mora da sadrži i broj koji označava način uzgoja kokošaka, pa su tako jaja koja na sebi imaju 0 - organski uzgoj, 1 - da su koke uzgajane na otvorenom prostoru. Broj 2 - znači da su koke uzgajane u živinarniku a broj 3 - da su uzgajane u kavezu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Ovo ima samo u Srbiji - 15 nekih brojeva na kojima pise pod sifrom - kada je kokoska imala proliv

zoki

pre 4 godine

Onoga koji je ove sifre izmislio trebalo bi hitno u ludnicu zatvoriti dozivotno zato sto nas pravi budalama.

Rade

pre 4 godine

Ne pravite budalom,to je tvoje misljenje o sebi.Znas li da do sada,istekne rok na primer 6 januara samo zameni papiric i nakome pise rok 20 januar,i onda se pojavljuju bolesti itd.Ovako doce se valjda u red.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set