• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

28.08.2020

13:20

MAJKA JOVANKA (NI)JE SAMA S DEVETORO DECE?! Očekujuči povratak u renoviranu kuću, Đurići ne plaču već se bore i NADAJU BOLJEM ŽIVOTU!

Vesti

MAJKA JOVANKA (NI)JE SAMA S DEVETORO DECE?! Očekujuči povratak u renoviranu kuću, Đurići ne plaču već se bore i NADAJU BOLJEM ŽIVOTU!

Podeli vest

Nakon smrti supruga Jovanka Đurić (36) iz Laćarka kod Sremske Mitrovice sama brine o devetoro dece od osam do 19 godina!

- Todor I ja maštali smo da imamo punu kuću dece I to nam se I ostvarilo. Došli smo 90-tih sa ’’Olujom’’ iz Hrvatske, skućili se ovde u Laćarku I polako gradili naš dom, zajedno u sreći I slozi podižući našu decu. 

Ništa nam nije bilo teško, radili smo i najteže fizičke poslove ne bi li njima priuštili sve što im je potrebno, priča za ‘’Informer’’ Jovanka, koja je iznendanom Todorovom smrću (39) pre tri godine
ostala bez supruga, a deca bez oca.

Uroš(8), Ognjen(10), Mihajlo(11), Stefan(13), Milica(15), Nemanja(16), Milan(17), Miloš(18),
Cvija(19) lepo su vaspitana deca, odlični i vrlo dobri đaci i uspešni sportisti u fudbalu, džudou i
MMA boksu.

Foto: N.B.

Jovanka i Todor Đurić sa decom

Najstarija Cvija završila je Srednju ekonomsku školu i planira da upiše Višu policijsku. Da bi sakupila novac za polaganje vozačkog ispita, što je jedan od uslova za upis, vredno radi nekoliko poslova istovremeno.

- Naučili smo da radimo od malih nogu, pomagali ocu u plasteniku i oko stoke, hranili živinu, čistili štalu. Ništa nam nije teško, porodica nam je oduvek na prvom mestu. Sada kad je mama ostala sama pomažemo joj u svemu, letos smo mesec dana moj brat Milan i ja bili u Ivanjici i brali maline. Solidno se zaradilo, a sav prihod predali smo mami, pričaju uglas Miloš i Milan.

Do prošle godine Jovanka je radila u Klanici stoke u Laćarku kao fizički radnik, da bi u saradnji sa
Nacionalnom službom za zapošljavanje otvorila poslastičarnicu u centru sela. Kako su od poslastičarnice, kada se poplaćaju svi troškovi, mesečni prihodi nedovoljni za izdržavanje porodice, Jovanka noću kada svi odu na spavanje, pravi bukete i ukrasne figure od kudelje. Njihovom prodajom preko Interneta, ali i u centru sela za vreme praznika, ostvaruje dodatnu zaradu.

DRAGANA JE POKLONILA KUĆU I IMANJE PORODICI S TROJE DECE, a sada su komšije otkrile tragediju koju je ova dobrotvorka doživela - IMANJE JE KUPILA ZA SINA, ALI JE SUDBINA ODLUČILA DRUGAČIJE

- Uz dečiji dodatak za troje najmlađe dece, poslastičarnica nam je jedini siguran prihod za izdržavanje porodice. Sva deca su đaci, četvoro najstarijih pohađa srednju školu, samo za hranu i udžbenike zalegle bi dve dobre plate, što mi nemamo.

S obzirom na to da sam zaposlena nikakvu pomoć od Centra za socijalni rad ne dobijam, od gradskih vlasti Sremske Mitrovice deca su dobila besplatne karte za prevoz, prošle godine i ogrev, dok su mlađa deca dobila besplatne knjige.

Problem nam predstavljaju i đačke ekskurzije, garderoba, školski pribor, kao i sva dodatna oprema, kaže Jovanka i dodaje da će za decu samo za maske neophodne u pohađanju nastave morati obezbediti još dodatnih petnaestak hiljada dinara.

Foto: N.B.

 

Desetoro Đurića do prošle zime živelo je u porodičnoj kući od 120 kvadratnih metara u Železničkoj ulici 142 u Laćarku. Kako je o problemu porodice Đurić obavešten i kabinet predsednika Srbije obezbeđena su sredstva za izgradnju dodatnih prostorija u vidu dnevnog boravka i kupatila ukupne površine 35 kvadrata.

Za to vreme Jovanka sa decom boravi u dva opštinska stana u centru Laćarka, dok najstariji od dece svakodnevno obilaze kravu Milku i nose joj hranu.

- Svi željno iščekujemo povratak u našu kuću, a deca se raduju što će konačno biti u svom domu. Sada sa proširenjem imaće bolje uslove za učenje i život, a i želja im je da sagradimo mali obor za svinje, pa da otpočnemo uzgoj prasadi, nadaju se Đurići boljem životu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set