• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2021

18:52

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI gimnazijalaca i srednjoškolaca na probnoj državnoj maturi! REŠILI TAČNO JEDAN OD 20 ZADATAKA IZ MATEMATIKE

Vesti

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI gimnazijalaca i srednjoškolaca na probnoj državnoj maturi! REŠILI TAČNO JEDAN OD 20 ZADATAKA IZ MATEMATIKE

Podeli vest

Prvo pilotiranje državne mature u Srbiji doživelo je poražavajuće prizemljenje pošto su učenici trećeg razreda gimnazija i srednjih škola pokazali katastrofalno znanje na testovima iz srpskog jezika, matematike i ostalih predmeta

To je još jedan dokaz da je državna matura s pravom odložena i to ne samo zbog pandemije

Državna matura je prema prvobitnom planu trebalo da se uvede još prošle školske godine, ali se od toga već drugu godinu zaredom odustaje zbog korone. Prema novom planu, državna matura bi trebalo zameni veliku maturu 2023. godine. Probna državna matura, ipak, je održana - krajem oktobra. Sudeći po rezultatima bolje da je i ona odložena.

Uspešniji u engleskom nego srpskom?!

Verovali ili ne, gimnazijalci su na testu iz matematike tačno rešili svega dva od 20 zadataka i tek svako treće pitanje iz srpskog jezika dok su srednjoškolci bili još gori pa su bez greške odgovorili na samo jedno pitanje iz matematike i na svako peto iz srpskog jezika.

Zanimljivo, gimnazijalci su bolji rezultat ostvarili na testu iz stranog nego iz maternjeg jezika jer su tačno rešili svaki drugo pitanje iz engleskog jezika.

Najbolji učenici na mađarskom jeziku

Kad smo već kod maternjeg jezika, najbolje su se pokazali učenici koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku pošto su na testu iz svog jezika bez greške rešili 65 odsto zadataka.

Skoro 40 odsto tačnih odgovora iz istorije i geografije

Generalno, gimnazijalci se nisu proslavili ni na testovima iz ostalih predmeta. Imali su oko 39 odsto tačnih odgovara iz istorije i geografije, zatim 30 procenata “štikliranih” rešenja iz fizike, 27 odsto iz biologije, a iz hemije 24 procenata tačnih odgovora.

S druge strane, srednjoškolci su uz srpski jezik i književnost polagali i pisani deo stručnog ispita. Najveći procenat tačnih odgovora iz stručnog ispita imali su učenici medicinskih škola, tačnije, ginekološko-akušerske sestre – oko 60 odsto, zatim slede medicinske sestre – vaspitači (51 procenat) pedijatrijske sestre (48), kulinarski tehničari (38) i tehničare štampe (37 odsto).

Jedinstven test, ali ne i rezultat imali su i učenici koji se školuju u području rada Elektotehnika – rešili su tačno trećinu zadataka. Najslabiji rezultat ostvarili su (ne)suđeni građevinski tehničari za laboratorijska istraživanja pošto su bez greške odgovorili tek na 14 odsto pitanja.

Testirano ukupno 4.067 učenika iz 202 škole

Inače, probna velika matura obuhvatila je ukupno 4.067 učenika koji trenutno pohađaju treći razred gimnazija i stručnih škola. Pilot testiranje je sprovedeno u 101 srednjoj školi, zatim u 50 gimnazija, 38 četvorogodišnjih stručnih škola, tri umetničke i u deset trogodišnjih obrazovnih škola.

Posle svega postavlja se najvažnije pitanje zbog čega su rezultati na ovim testovima bili toliko loši i da li bi učenici gimnazija i srednjih škola bili spremni za državnu mature sledeće godine da nije bilo pandemije?

"U prvom planu procedure, a ne zadaci i rezultati"

Direktor Prve ekonomske škole Milibor Saković koji je učestvovao u projektu pilotiranja državne mature smatra da rezultati probnog testiranja nisu zabrinjavajući.

- Testirane su, pre svega, procedure, a ne zadaci i rezultati. Dakle, najpre, smo hteli da uradimo provere šta koja komisija treba da radi, kako se distavljaju i dele testovi, kako se dežura tokom testiranja, ko i kako dežura… To je bilo neophodno kako bismo obezbedili ravnopravnost svih učesnika i naravno tajnost zadataka kada dođe do održavanja državne mature – apostrfora Saković.

Kako kaže, učenici i rezultati testova bili su u drugom planu.

- Učenici nisu imali nikakvu pripremu za ovo testiranje iako su na vreme obavešteni o tome. U mojoj upozorio sam učenike nekoliko odeljenja da će profesori posebno vrednovati njihov rezultat na testu i oni su solidno uradili zadatke. S druge strane, učenici odeljenja koje nisam na taj način motivisao gotovo su kolektivno izašli sa testa posle pola sata. Takođe, i zadaci na ovom testu su drugačije koncipirani u odnosu na nastavu.Zato smatram da je bolje što je državna matura odložena pogotovo u stručnim školama pošto je potrebno prilagođavanje na reformisani nastavni plan i program – naglašava Saković i dodaje da je druga probna državna matura, na kojoj je trebalo učenici da budu u fokusu, bila planirana za ovo proleće, ali je i ona odložena.

Neophodna temeljna priprema i učenika i nastavnika

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov razloge slabih rezultata na probnoj maturi traži u podatku da je 44 odsto gimnazijalaca odgovorilo da zadatke sa testova nisu imali tokom školovanja.

- To pokazuje u kolikoj meri se još razlikuju pitanja iz državne mature u odnosu na ona po nastavnom planu i program. Zbog toga je Forum beogradskih gimnazija još ranije tražio da se odloži državna matura dok god se ne sprovede temeljna priprema i učenika i nastavnika tom završnom ispitu. Nije dovoljno da se sprovede ubrzana obuka nastavnika od dva dana da bi se oni pripremili za reformisani nastavni plan I program – objašnjava Markov.

Državna matura prati PISA testove

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov razloge katasrofalnih rezultata na državnoj maturi traži i u nedovoljnoj motivaciji učenika.

- Oni su ove probne testove doživeli kao nametnut posao preko obaveza koje imaju odnosno kao nešto što nije toliko bitno. Treba imati u vidu da državna matura prati formu PISA testova koji se fokusiraju na suštinsko znanje, a ne znanje napamet. Takođe, pitanje je šta su učenici naučili u ove dve godine tokom onlajn nastave. Sve to zahteva promene principa i metoda rada u školama, a za to je potreban znatno duži period pripremanja i učenika i nastavnika. Možda čak i osmogodišnji period – objašnjava Markov.

Rezultati probne državne mature - srednje škole

predmet/procenat tačnih odgovora

srpski jezik 20

matematika 5

Rezultati probne državne mature - gimnazije

predmet procenat tačnih odgovora

srpski jezik 35

matematika 10

Rezultati probne državne mature - srednje umetničke škole

predmet procenat tačnih odgovora

srpski jezik 24

Rezultati državne mature

predmet procenat tačnih odgovora

engleski jezik 50

istorija 39,44

geografija 38,94

srpski jezik 35

fizika 30,95

biologija 26,91

nemački jezik 24,13

hemija 24,02

matematika 10


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nedeljko

pre 2 godine

Bolje da ne pričam,jer sam prosvetni radnik,ako učenik sazna da će za NERAD dobiti dobru ocenu onda smo mi prosvetari pali na ispitu,Nedeljko Gelić,prof.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set