• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2021

13:37

UBOJIT U RADIJUSU DO 5KM, OKLOP GOTOVO NEPROBOJAN! Ovo su glavne karakteristike TENKA BELI ORAO koje je dobila srpska vojska od Rusije!

Vesti

UBOJIT U RADIJUSU DO 5KM, OKLOP GOTOVO NEPROBOJAN! Ovo su glavne karakteristike TENKA BELI ORAO koje je dobila srpska vojska od Rusije!

Podeli vest

T-72B1MS poznatiji i kao "Beli orao" je nadograđena verzija Glavnog bojnog tenka T-72B MBT koji je prvi put predstavljen u Moskvi tokom odbrambene izložbe "Inženjerske tehnologije“ u junu 2012, a novi panoramska nišanska sprava predstavlja pravu noćnu moru za neprijatelje

Tenkovi koje je dobila srpska vojska, T-721B1MS, imaju novi oklop i opremljeni su novom optikom i borbenom opremom.

Iz porodice tenkova T-72 samo je ovaj model opremljen daljinski upravljanom oružanom stanicom postavljenom na vrh kupole.

Optika treće generacije

T-721B1MS je opremljen sa dnevno-noćnom nišanskom spravom PN-72U sosna-U i panoramskom nišanskom spravom PKP-72 sa termalnim kanalom treće generacije.

Upotreba ovog optoelektronskog sistema omogućava posadi tenka da stekne daleko bolji pregled situacije na bojnom polju.

Zbog svojih karakteristika, srpski T-721B1MS je najmoćniji tenk u regionu, a jedino mađarski Leopard 2A7 može da mu parira.

Naoružanje Belog orla

T-72B1MS "Beli orlovi" poseduju isto naoružanje iz serije T-72 MBT, uključujući top 2A46 od 125 milimetara sposoban za ispaljivanje različitih vrsta municije, uključujući protiv pancirne kinetičke projektile, visokoeksplozivnu protivtenkove i projektile sa eksplozivnom fragmentacijom.

Efikasnost topa srpskog tenka povećana je na 3.000 metara, ali poseduje mogućnost ispaljivanja i laserski navođenih projektila čija je efikasnost i do 5.000 metara.

Rezervoar je opremljen automatskim sistemom za punjenje postavljenim na pod kupole, a takođe i na zadnji zid kupole.

Projektil se puni iz donje polovine nosača, uložak i pogonsko gorivo iz gornje polovine. Karusel nosi 24 projektila spremnih za upotrebu.

T-72B1 MS ima bolju oklopnu zaštitu, termovizijski sistem osmatranja i nišanjenja, mogućnost ispaljivanja vođene rakete Refleks kroz cev topa i daljinski upravljanju borbenu stanicu na kupoli sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.

Top 2A45 od 125 milimetara opremljen je novim stabilizatorom. Jedan mitraljez kalibra 7,62 milimetara postavljen je koaksijalno desno od glavnog naoružanja. Na zadnjem delu grotla komandanta nalazi se jedna daljinsko upravljana oružana stanica naoružana jednim teškim mitraljezom 12,7 mm "6P49 Kord". Na levoj strani kupole nalazi se osam ispuštača dimnih bombi.

Foto: Beta

T-72B1MS Beli orao
Prednosti dizajna Belog orla

T-72B1MS je sličan originalnom T-72, podeljen je u tri odeljka sa prednjim položajem vozača, kupolom u sredini i agregatom pozadi. Ovaj tenk ima tročlanu posadu sa vozačem, zapovednikom i nišandžijom smeštenim u kupoli. Kupola ima konvencionalni liveni oklop maksimalne debljine 280 milimetara, nos je debljine oko 80 mm, a štit je od novog laminatnog oklopa debljine 200 milimetara koji pri nagibu daje zaštitu između 500 i 600 milimetara.

Da bi se povećala zaštita od visokoeksplozivne protivtenkovske municije, rezervoar je opremljen Kontakt-1 eksplozivnim reaktivnim oklopom postavljenim na svakoj strani trupa i oko kupole.

T-72B1MS takođe može biti opremljen žičanim kaveznim oklopom montiranim pozadi i sa bočne strane kupole kako bi pružio veću zaštitu od napada protivtenkovskim raketnim granatama.

T-72B1MS pokreće B-84MS dizel motor. Može da se kreće maksimalnom brzinom od 60 kilometara na sat i sa jednim retervoarom može preći i do 700 kilometara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lepo

pre 2 godine

Opet ce NATO da vezba gadjanje. Gde cete vi "novinari" da bezite? :) Joj kad udju kopneno...

Milutin

pre 2 godine

Ne sumnjam u kvalitet ruskog oružja ali mislim da nam trebaju krstareće rakete i raketni sistemi za gađanje neprijateljskuh baza do 1000 km.jer kad neprijatelj zna da ga mozes raketirati plašice se da te napadne.srbija je imala svoje tenkove koje je sama proizvodila i koji su se odlično pokazali.da li oni još proizvode

Zabrinuti

pre 2 godine

Zar nije Borbeni tenk, odakle vam ti novokomponovani izrazi, zar nemamo vise SRPSKI jezik, novinari!!! Zato se i potpisuje redakcija, a ne novinar Katastrofa

Stojko

pre 2 godine

Lepo Vežbao je NATO 1999. pa je uništio tenkova koliko bi iznosila statistička greška bliska nuli. Međutim i ako uđe opravdaće reputaciju fašističke nasilne organizacije, a i ima šta da ga dočeka i to nisu samo tenkovi.

ChuChu

pre 2 godine

Oklop mu je neprobojan !!! Odakle ovom novinaru ovakva informacija, da li vaš novinar zna šta je napisao ? Znamo da "Informer" uveliko promoviše Rusiju i veliča je i diže u nebo....ali baš ovakve izmišljotine malo je stvarno preterano... Rat između Jermenije i Azejberdžana od pre par meseci je pokazao koliko su ruski tenkovi neprobojni i nepobedivi...ajd makar malo smanjite tu histeričnu retoriku i hvalospeve svemu što je rusko...

zoran

pre 2 godine

Možda je i nevidljiv stelth tenk...ako može s jednim rezervoarom preći 700 km onda sam ja Winston Čerčil..

boban

pre 2 godine

"Oklop gotovo neprobojan".Pa dobro jel neprobojan ili probojan???

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set