• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

28.05.2021

16:18

UŽASI USTAŠKOG LOGORA, NEMERLJIVO ZLO PRED NAŠIM OČIMA! U Subotici otvorena izložba„Koncentracioni logor Jasenovac” (1941-1945)/FOTO/

Vesti

UŽASI USTAŠKOG LOGORA, NEMERLJIVO ZLO PRED NAŠIM OČIMA! U Subotici otvorena izložba„Koncentracioni logor Jasenovac” (1941-1945)/FOTO/

Podeli vest

Do 15. Juna, Subotičani mogu da u Vestibilu Gradske kuće pogledaju izložbu „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“, sa brojnim fotografijama I dokumentima o Srbima, Jevrejima i Romima u tom logoru velikog stradanja.

Autori multimedijalne postavke, su Tanja Tuleković i Dejan Motl, a organizovala je javna ustanova „Spomen- područje Donja Gradina” iz Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane Republike Srbije, povodom 75 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz Koncentracionog logora Jasenovac, 22. aprila 1945. godine.

 Izložbu su otvorili šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

Foto: N.Đ.

 

„Ova postavka je veliki doprinos našoj kulturi sećanja. Decenijama se zataškavala istina o Jasenovcu, a izložba postavljena u Subotici, je iskorak u nastojanjima da se sazna istina o žrtvama u tom logoru, rekao je Mlađen Cicović.

On je naglasio „da je ovom postavkom još jednom potvrđena konstruktivna saradnja Republike Srbije i Republike Srpske, koja je sada na najvišem nivou, da nikad neće narodna I državna snaga dozvoliti da se ponovi takav zločin nad srpskim narodom, gde god da on živi”.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je rekao, da je ovom postavkom Subotica dodala svoj doprinos kulturi sećanja na žrtve ustaškog genocida nad srpskim narodom.

„Ove fotografije i podsećanja na užase logora, i na ustaški genocid, vršen na prostoru Nezavisne države Hrvatske, jesu i kultura sećanja, ali to danas u Srbiji nije više samo stvar pojedinca ili udruženja, već i državne politike.”, istakao je Bakić i podsetio, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio izgradnju najvećeg spomen-kompleksa žrtvama Jasenovca, na tom području, zajedno sa Republikom Srpskom.

Foto: N.Đ.

 

Rekao je da nije lako govoriti pred senima jasenovačkih mučenika i dodao, da je lane tu bila postavljenai izložba “Dijanina deca”.

„Izložba hronološki daje pregled dešavanja između I i II Svetskog rata, osnivanje Nezavisne države Hrvatske, sa naglaskom na njenoj zakonskoj regulativi koja je imala za cilj da ozakoni genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, zatim formiranje koncentracionog logora Jasenovac, stradanje Srba, Jevreja i Roma, sudbina dece logoraša, proboj logoraša, načini likvidacije, posleratno traganje za članovima porodica i istraživanja u Donjoj Gradini, pojasnila je na otvaranjuizložbe, autorka Tuleković, direktorka „Spomen područja Donja Gradina, navodeći da se procenjuje, da je u ovom logoru ubijeno između 500 i 600 hiljada ljudi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DODIK U DONJOJ GRADINI: Neću da zaboravim, ali želim mir i saradnju!
Balkan

DODIK U DONJOJ GRADINI: Neću da zaboravim, ali želim mir i saradnju!

Želimo u Evropsku uniju, ali ne želimo da izgubimo svoj identitet, poručio je danas u Donjoj Gradini srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da nikada neće zaboraviti i oprostiti zločine počinjene na Srbima u NDH, ali da nikog ne mrzi i da želi mir i saradnju

08.05.2021

13:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set