• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. B.

07.07.2021

14:15

U Kruševcu kreću novi projekti zapošljavanja

R. B.

Vesti

U Kruševcu kreću novi projekti zapošljavanja

Podeli vest

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović i direktor kruševačkee filijale Nacionalne službe zapošljavanja Predrag Marković potpisali su danas Ugovor o sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja koje će biti finansirane iz gradskog budžeta i fondova NSZ. Javni pozivi za korisnike biće raspisani posle 15. jula

– Skupština grada Kruševca je za 2021. godinu predvidela subvencije za pet programa i mera aktivne politike zapošljavanja: za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih – program novih radnih mesta, za program stručne prakse, program sticanja praktičnih znanja i program obuke pripravnika – precizirala je gradonačelnica Palurović.

Za realizaciju ovih mera obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od nešto više od 33 miliona dinara, od čega Grad učestvuje sa 17 miliona (51 odsto), a NSZ sa nešto više od 16 miliona (49 odsto).

Za samozapošljavanje je planiran najveći iznos, oko 17,6 miliona, a sredstva će se odobravati u vidu jednokratne subvencije za otvaranje smostalne delatnosti u skladu sa Lokalnim akcionim planom za ovu godinu u iznosu od 250 hiljada dinara po korisniku, odnosno 270 hiljada za nezaposlene sa invaliditetom.

 Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih – nova radna mesta iznosiće oko 5,9 miliona, a namenjena je poslodavcima iz privatnog sektora, prvenstveno malim i srednjim preduzećima. Oni će za svako novootvoreno radno mesto dobiti po 200 hiljada dinara, a ukoliko su zaposlena lica iz kategorije osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, mladih u domskom smeštaju ili hraniteljskim i starateljskim porodicama ili su žrtve porodičnog nasilja, subvencija se uvećava za 20 posto tako da iznosi 240 hiljada dinara.

Program stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje za samostalni rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje, odnosno kvalifikacija, u cilju sticanja uslova za polaganje stručnog ispita ili obavljanje pripravničkog staža. Za ove namene iz gradskog budžeta i NSZ rezervisano je 3,9 miliona dinara.

Program sticanja praktičnih znanja podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština kroz obavljanje konkrentih poslova, u okviru i izvan struke. I za ovaj program izdvojena su sredstva u iznosu od 3,9 miliona.

Najzad, Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje visoko trogodišnje ili četvorogodišnje obrazovanje radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita. Porgam se realizuje uz zasnivanje radnog odnosa, a za ovaj program predvidjeno je blizu 2 miliona dinara.

Najnoviji podaci, inače, pokazuju da je na nivou Rasinskog okruga u evidenciji Nacionalne službe nešto ispod 20 hiljada nezaposlenih, a grad Kruševac je krajem juna imao 9.850 nezaposlenih sa tedenencijom pada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set