• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

31.08.2021

15:55

BIZNIS KOJI OBEĆAVA! Ovako je cveće iz Gornje Trnave stiglo do Belog dvora i Vlade Republike Srbije /FOTO/

Toppress

Vesti

BIZNIS KOJI OBEĆAVA! Ovako je cveće iz Gornje Trnave stiglo do Belog dvora i Vlade Republike Srbije /FOTO/

Podeli vest

Kada su Novakovići iz Gornje Trnave, davne 2007. godine započeli proizvodnju cveća, ni slutili nisu da će njihove cvetnice stići čak do Belog dvora i Vlade Republike Srbije

Da bi zadovoljili visoke kriterijume mušterija, morali su da rade vredno i da iz godine u godinu sve više ulažu. Sada je njihova cvećarska proizvodnja raspoređena u osam plastenika, kvadrature oko 2200 kvadrata i tu nije kraj jer ova vredna porodica uvek ima nove planove.

„Radili smo povrće i videli da od toga nema velike zarade, predložila sam suprugu da krenemo sa cvećem, on me je poslušao i tako smo podigli prvo jedan plastenik pa sledeće još dva i svake godine ulažemo sve više i širimo posao. Radimo sezonsko cveće, lepi Jova, vinka, ledeno srce, vrbene, dan i noć, viseći program, surfinije, potpunije, viseće vinke, kaliopu, razne vrste muškatle, hrizantemu na otvorenom. Godišnje proizvedemo do 300.000 malih čašica a visećih od 15 – 20.000.

Foto: Toppress

 

Tržište nam je uglavnom u Beogradu, dolaze nam i kući iz okolnih gradova. Najvažniji je kvalitet biljke, mi se nismo reklamirali nikada ali jako veliko tržište imamo i jako puno mušterija jer je najbolja reklama  od usta do usta, kad je kvalitet dobar to se čuje. Pored brojnih poslovnica i cvećara, naše cveće godinama ide i za Beli dvor i Vladu Republike Srbije“, kaže Jasna Novaković za TopPres.

Kao i svaka grana poljoprivrede tako i cvećarstvo zahteva dosta ulaganja. Da bi se zaradilo mora se imati sigurno tržište i dobar kvalitet.

„Cene rasada i semena se svake godine menjaju, ovaj posao je mnogo lep ali moraš dati celog sebe, u sezoni imamo par radnika koji nam pomažu jer radni dan traje od 7 jutri do 19 uveče. Biljke traže negu, zalivanje, štićenje, pristojna je zarada može da živi četvoročlana porodica normalno ali ulaganja svake godine su velika.

Foto: Toppress

 

Podigli smo objekte uveli parno grejanje sisteme za navodnjavanje mnogo nam je olakšano. Ja i suprug smo krenuli sa jednim plastenikom nismo nikada tražili niti koristili pomoć od države, sve što vidite ovde nas dvoje smo sami uradili samo vrednim radom. Imamo ćerku i sina oboje nam pomažu najčešće razvoze“, priča nam ova vredna poljoprivrednica.

I još jednom se dokazalo da sloga kuću gradi. Tako i Novakovići, složno i uz dogovor podigoše plastenike i napraviše biznis.

„Kada bude kraj sezone deo novca odvojimo za sledeću godinu, za ulaganja koja su nama potrebna.
U Srbiji može da se zaradi ali mora dosta da se radi, svaki početak je težak, ali mora se i rizikovati, non stop se edukovati pratiti novosti šta tržište traži lep je ovo pisao i svima bih ga preporučila bolje živeti ovde i ako je po nekada teško nego u inostranstvu“, zaključuje Jasna.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set