• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

09.10.2021

14:20

MAJDANPEČANI GA PAMTE SAMO PO DOBRU! Nekadašnji presednik opštine Aleksandar Makuljevič ističe da je PONOSNI LOKAL PATRIOTA/FOTO/

V.J.

Vesti

MAJDANPEČANI GA PAMTE SAMO PO DOBRU! Nekadašnji presednik opštine Aleksandar Makuljevič ističe da je PONOSNI LOKAL PATRIOTA/FOTO/

Podeli vest

Nekadašnji prvi čovek Opštine Majdanpek, Aleksandar Makuljević (64) danas penzioner, za sebe kaže da spada u kategoriju ljudi koji se svrstavaju u ,,jugonostalgičare,, jer je to vreme nekako ostavilo najviše traga u njegovom životu i karijeri.

Bavljenje politikom, krenulo je uporedo sa njegovim interesovanjem za aktivnosti izviđačkog pokreta u Boru u kojem se školovao i bio član ove organizacije kao omladinac. Kasnije , zaposlivši se 1974. godne u Rudniku bakra Majdanpek, u kome je najpre radio u pogonu Flotacije, kasnije Filtraže na održavanju eleketro postrojenja, njegovo političko agažovanje je postajalo sve intezivnije.

Foto: V.J.

 

,, Sa ove distance gledano, Izviđački pokret u Majdanpeku čiji sam bio jedan od osnivača bio je moja odrednica za dalje bavljenje politikom. Prošao sam sve ,,selekcije,, što bi danas mladi rekli u svom žargonu. Od Saveza socijalističke omladine, učešća na radnim akcijama, do člana predsedništva Omladine Srbije iz ovog kraja, preko različitih pozicija za koje sam se kvalifikovao svojim radom i aktivnim zalaganjem u preduzeću, kasnije u Mesnoj zajednici Majdanpek, Socijalističkoj partiji Srbije i na kraju kruna moje karijere je, nešto na šta sam najviše ponosan što sam postigao, mesto predsednika Opštine Majdanpek.

Čim oseti zgodnu priliku dođe u Majdanpek 

Nisam rođeni Majdanpečanin, trenutno živim u neposrednoj okolini, ali čim osetim zgodnu priliku uvek dođem u moj Majdanpek da se vidim sa prijateljima ,nekadašnjim kolegama , sa svojim sugrađanima sa kojima rado popričam o svemu. Volim jako Majdanpek i gde god da odem nigde se ne osećam tako dobro kao u svom gradu. Za sebe kažem ponosno da sam lokal patriota, kaže za Informer Aleksandar Makuljević koji je za period u kome je on bio na čelu Opštine davao svoj maksimum u stvaranju što boljih uslova života svojih građana.

Foto: V.J.

U zagrljaju prethodnika: Makuljević sa Vukašinom Obrenovićem

,, Majdanpek je bio sredina u kojoj se jako dobro živelo. Razmišljalo se i dosta ulagalo u sve sfere života. Posebno u zdravstvenu zaštitu građana u obrazovanje kadrova. Za jednu malu sredinu , Majdanpek je imao tri glasila, Radio Majdanpek, Majdanpečke novine , kasnije smo uspeli da otvorimo i Televizuju Majdanpek, tako da je dobra informisanost za građane bila od izuzetog značaja. Živelo se dobro, ali ne mogu reći da i tada nije bilo ideoloških podela i razlika kao što je
uostalom i danas.

Više se pamte dobre stvari

Za vreme mog mandata, delom nisu bile baš najsrećnije okolnosti. Bio je to period i vreme tranzicije. Beleže ga i prvi veliki potresi i dešavanja sa paljenjem transportnih traka u Rudniku bakra Majdanpek priseća se nekadašnji prvi čovek majdanpečke Opštine i kaže da je to sad već sve za nama. Više se pamte one dobre stvari, i vremena po kojima je Majdanpek svuda prednjačio.

,, Ideja o osnivanju takozvanog Titovog fonda, potekla je iz Majdanpeka, kasnije se proširilo na čitavu bivšu Jugoslaviju . Bila je to ideja da se njime stipendiraju talentovana i nadarena deca radnika koji su bili lošijeg materijalnog statusa, i koji nisu bili u mogućnosti da izdvoje novac za školovanje dece.

Foto: V.J.

Predsednici! Obrenović i Makuljević ispred zgrade Opštine Majdanpek

Stipendisti Titovog fonda su imali tu privilegiju kao vredni, revnosni i posvećeni učenici, da odmah po završetka studija dobiju radno mesto u svojoj struci, ističe Makuljević koga smo sasvim nenadano zatekli u gradskom parku u srdačnom i prijateljskom razgovoru sa svojim predhodnikom, kako i on kaže, najpoštovanijim predsednikom Opštine Majdanpek, Vukašinom Obrenovićem ali i dugogodišnjom sekretaricom sa kojom su obojica predsednika imala veoma dobru saradnju.

Povrtarstvo najveći hobi i zadovoljstvo 

Nekadašnji predsednik Opštine Majdanpek , Aleksandar Makuljević svoje penzionerske dane danas provodi u okolini Majdanpeka u porodičnoj kući svojih roditelja i kaže da mu bavljenje povrtarstvom, predstavlja najveći hobi ali zadovoljstvo.

Foto: V.J.

 

Kad mu to više ne bude interesantno, kroz šalu ističe da će odlazak na pecanje biti jedna od mogućih alterantiva koja će mu prirediti užitak za relaksaciju i odvojiti ga od svakodnevnih problema kojih bez razlike ima i on. Jer kako ističe, ribolov je jedina opcija koja je u planu kako bi kraj reke pronašao spokoj u ovom kako kaže, turbulentnom vremenu.

S obzirom na to da je u penziji i ima vremena napretek, uvek razmišlja o pozitivnim stvarima i dobrim idejama za realizaciju koje bi možda predložio i podelio sa onima koji mu se neretko obrate za savet i mišljenje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set