• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

11.11.2021

14:03

ČAČANSKI ROMI BEŽE OD VAKCINE?! Koordinator Mitrović izneo alarmantne podatke, imamo čitava naselja BEZ IJEDNOG VAKCINISANOG?!

Vesti

ČAČANSKI ROMI BEŽE OD VAKCINE?! Koordinator Mitrović izneo alarmantne podatke, imamo čitava naselja BEZ IJEDNOG VAKCINISANOG?!

Podeli vest

Zabrinjavajuće nizak procent vakcinisanih među romskom populacijom u Čačku, romski koordinator moli sugrađane da se vakcinišu i sačuvaju živote

Od oko 600 Roma, koliko ih trenutno živi u Čačku, svega dvadesetak odsto je primilo neku od vakcina koje lekari preporučuju u zaštiti od smrtonosnog virusa korona, izrazio je zabrinutost po ovom pitanju Miroslav Mitrović romski koordinator u Čačku.

On je naveo da je neinformisanost osnovni uzrok slabog odziva za imunizaciju među lokalnim Romima.

Raspolažem vrlo alarmantnim podacima i zato apelujem na sve građane, a pre svega Rome da se vakcinišu. Broj Roma u Čačku varira i u ovom trenutku nas je oko 600. Na tu brojnost imamo petoro preminulih, među njima i dete od 16 godina. Prema mojim saznanjima niko od preminulih nije bio vakcinisan – izjavio je Miroslav Mitrović.

On je istakao da pored neinformisanosti nizak stepen imunizacije kod čačanskih Roma je i zbog njihovih čestih nesuglasica i podeljenosti.

Foto: Privatna arhiva

Miroslav Mitrović

Sada nije vreme za razmirice i zato molim sve ljude da se pozovu na zdrav razum kako bismo sačuvali živote. Važno je tražiti lekarsku pomoć i nikako se ne lečiti na svoju ruku. Najlošiji odziv za imunizaciju imamo u romskim naseljima na Sajmištu i u Atenici gde živi oko 200 ljudi, tamo vakcinisanih gotovo i da nema – priča Mitrović.

On je izneo nezvaničan podatak da među romskom populacijom u ovom trenutku u Čačku ima 12 pozitivnih, a da je njih 84 preležalo covid19. Od tog broja 27 su deca.

- Među nama je bilo i onih koji su Koronu dobili posle primljene druge doze vakcine, ali svi su se bez komplikacija oporavili, niko nije preminuo. Imamo dvojicu sugrađana koji su sa teškim kliničkim slikama bili na bolničkom lečenju. Jedan koji je bio vakcinisan je izlečen i oporavlja se kod kuće, a drugi koji nije primio cepivo još je u bolnici – kaže Mitrović ponavljajući apel za vakcinaciju.

On je dodao da svi pripadnici romske zajednice u Čačku imaju zdravstveno osiguranje, te da nemanje zdravstvene knjižice ne treba da bude prepreka za odlazak lekaru. Takođe, on je ponovio da je za imunizaciju potrebna samo lična karta, koju u Čačku imaju svi Romi.

U proteklom periodu jedan manji broj Mitrovićevih sunarodnika došao je u Čačak iz inostranstva, upravo zbog vakcinacije. Naš sagovornik kaže da su svi vakcinisani i da mogućnost cepljenja protiv virusa korona za njih i dalje postoji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set