• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

12.01.2022

17:43

RAŠA BI ZBOG LJUBAVI I TREĆI PUT NA LUDI KAMEN STAO: Ko ume da voli, ništa drugo ne bi trebalo da radi!

V.N.

Vesti

RAŠA BI ZBOG LJUBAVI I TREĆI PUT NA LUDI KAMEN STAO: Ko ume da voli, ništa drugo ne bi trebalo da radi!

Podeli vest

„I u dobru i u zlu“ za mnoge je samo prazno obećanje izrečeno bračnom drugu pred oltarom, ali za Vladimira Radića-Rašu (76) iz Kikinde, nema te prepreke koja bi ga sprečila da zbog ljubavi i treći put stane na ludi kamen.

U današnje vreme brakovi su sve krhkiji, olako se rastavi ono „što Bog spoji“, pa oni sa 30 i više godina braka, dođu kao neka vrsta relikvije. Globalni trendovi su, nažalost, zahvatili i nas. I čika Raša sebe smatra nekom vrstom unikata u današnje vreme.

- Kada sam drugi put stao na ludi kamen, bilo je to pre 33 godine sa Darinkom, nakon što mi je prva supruga Iboja preminula. Sa njom sam bio u braku 21 godinu i dobio dve ćerke, a sada imam šestoro unučadi. Dakle, ukupno imam 54 godine bračnog staža. Za današnje vreme velika je retkost-ponosno ističe Radić.

Optimista je koji veruje u ljubav, pa se ne bi dvoumio, kaže uz osmeh, i da treći put izrekne „sudbonosno DA“. Međusobno uvažavanje i poštovanje, ključ su uspeha jednog braka, za koji je potrebna hrabrost, tvrdi.

- Jednostavno, nisam navikao da živim sam, što je prirodno. Drugu ženu poznavao sam 38 godina pre braka. Uvek citiram Duška Radovića: “Ko ume da voli, ništa drugo ne bi trebalo da radi.” Mene zabrinjava što se u današnje vreme jedva na prste jedne ruke mogu izbrojati supružnici koji se dobro upoznaju pre nego što zakorače na ludi kamen.

U braku uvek ima nekih razmirica, ali je važno da se brzo prevaziđu. Kao što u životu ništa nije savršeno, tako nije ni u braku. Kada se na to nadoveže da za porodicu i decu treba strpljenja, ljubavi i novca... eto vam razvoda, kaže Raša.

Foto: V.N.

 
Romantično se pamti

- Do sada mi se jedino nije desilo da je neko imao želju da se venča 31. decembara. Ostalo mi je u sećanju venčanje koje sam radila u jednom kikindskom restoranu s prigušenim svetlima, romantičnom francuskom muzikom, diskretnim cvetnim aranžmanima i zaljubljenim mladencima, a to je nešto što se uvek pamti-kaže za Informer Marina Isaković, zamenik matičara Grada Kikinde sa višegodišnjim iskustvom u Matičarkoj službi.

Korona usporila venčanja, ali i razvode

U Kikindi (grad i devet okolnih sela) je, prema podacima Matičarkse službe i Osnovnog suda, još uvek više sklopljenih brakova nego razvoda u prethodnoj deceniji. Interesantan je podatak da je u prethodne dve godine korone primetan manji broj onih koji se odlučuju da stanu na ludi kamen, ali i parova koji izlaze iz bračne zajednice.

Plodonosna je bila 2017. godina kada je zabeleženo čak 290 venčanja, a naredne dve godine bilo ih je 263, odnosno 266. Pretprošle godine su u bračnu zajednicu stupila 202 para, dok se lane venčalo njih 163. Po broju razvoda prednjači 2015. godina kada ih je bilo čak 226, dok je najmanji broj raskida bračnog ugovora u poslednjih deset godina zatraženo 2020. i prošle
godine, 163, odnosno 149.

Foto: V.N.

 
Popovi uživaju u braku

Javnost se dobro seća bračnog para Popov iz Kikinde, Mirjane i Dragoslava, koji su prvi posle ukidanja vanrednosg stanja stali na ludi kamen. Bilo je to sredinom maja 2020. godine, a danas kažu da im je korona samo učvrstila brak.

- Uživamo u braku, korona nam ni pre dve godine, a ni sada ništa nije oduzela, naprotiv, još nam je lepše-trvrde Mirjana i Dragoslav koji su se zarekli na večnu ljubav uz obavezne maske i rukavice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set