Kada je Đorđe izašao u voćnjak, nije ni slutio da će u jednom trenutku UGLEDATI PRIZOR KOJI GA JE ŠOKIRAO

Toppress

19:50 Srbija 0

toppres | 14. 01. 2022.

Kada je Đorđe izašao u voćnjak, nije ni slutio da će u jednom trenutku UGLEDATI PRIZOR KOJI GA JE ŠOKIRAO

Prolećne temperature i lepo vreme oko Nove godine i sve do pred Božić u Šumadiji pokrenuli su neke biljke da procvetaju kad im vreme nije.


Na Novu godinu u selima oko Topole najpre su procvetale visibabe za koje se veruje da su vesnici proleća i da simbolišu nadu u bolje sutra. Ipak, tu nije bio kraj iznenađenjima, jer je  samo nekoliko dana posle njih u selu Žabare nadomak Topole procvetala i kajsija.

- Obilazio sam voćnjak i sasvim slučajno mi je privuklo pažnju da na jednom stablu ima dva cvetića kajsije koji su bili pred samo otvaranje. To je za mene bilo veliko iznenađenje jer ipak smo usred zime iako su temperature bile malo više, zimski je period, ali eto dovoljno toplote da se izazove cvetanje. Već narednog dana temperature su se spustile i hladnoća je oštetila cvet a ubrzo je stigao i sneg - kaže za TopPres Đorđe Radišić.

Toppress

Procvetala kajsija

Ovaj domaćin naglašava da prema narodnom verovanju cvetanje voća kad mu vreme nije naslućuje dugu i hladnu zimu. Sa druge strane struka objašnjava da su ovakve pojave cvetanja voća van sezone sve učestalije zbog promene klime.


- Pojava da pojedina stabla kajsije u određenim lokalitetima procvetaju kad im vreme nije – nije ništa novo. Klima se izmenila, a kajsija je poznata kao voćka sa veoma kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem, ona ne zna u kalendar, već se ponaša prema vremenskim prilikama, ili bolje reći neprilikama. Kada pogledam precizne klimatske podatke sa meteo stanice Miokovci kod Čačka,  vidi se da od 24. decembra do 6. januara nema negativnih temperatura, čak i u toku noći, a od 31.12. do 5.1. maksimalne dnevne su se kretale od +11 do čak +17 stepeni. To nije dovoljno u ovom periodu da dođe do masovne pojave cvetanja kajsije, ali pojedinačni slučajevi se mogu dogoditi - izjavio je za TopPres Ivan Glišić, profesor voćarstva na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Inače, kajsija je poznata kao voće koje u proleće najčešće strada zbog tzv. poznih prolećnih mrazeva.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.