• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/toppress

04.02.2022

10:11

Vlada iz sela Poljanice fenomen za Ginisa: Evo po čemu je poseban ovaj čovek! (FOTO)

Toppress

Vesti

Vlada iz sela Poljanice fenomen za Ginisa: Evo po čemu je poseban ovaj čovek! (FOTO)

Podeli vest

Vlada Filipović iz sela Poljanice kod Ljiga pravi je fenomen

Posao drvoseče nije ni malo lak, pored toga što je fizički naporan i težak, sa sobom nosi i brojne rizike. Međutim, za tridesetšestogodišnjeg Vladu Filipovića iz Ljiškog sela Poljanice rad testerom je za njegove uši svakodnevna melodija, ovo je posao kao i svaki drugi, i kako kaže "rizik postoji, straha uvek ima, ali strah čuva čoveka“.

Ovaj mladić bez muke i problema sa lakoćom obara stabla visoka i preko 27 metara dok su u prečniku i do dva metra.

Foto: Toppress

Vlada obara stabla visoka i preko 27 metara

- Već šest godina se aktivno bavim sečom drva za građu. Po struci sam građevinski majstor pa sam negde spojio svoju struku sa drvetom i eto pripremam drvo koje će se koristiti za izgradnju krovnih konstrukcija, terasa i sl. Uglavnom sečemo velika stabla hrasta, jasena ili bukve koja su nekada okom ne saglediva, ali moraju imati određenu dužinu i debljinu da bi se iz njih mogla iskoristiti adekvatna građa. Nikada ne idem sam u šumu, ali drvo uvek obaram sam uz pomoć specijalnih testera čij je mač dug jedan metar tako da seča ide bez problema - kaže Vlada Filipović.

Prema njegovim rečima svaki drvoseča ima svoj način rada i pristup poslu koji je za šumu i drvo od presudnog značaja. Naglašava da se mora imati dosta znanja i iskustva jer u suprotnom rad sa ovako velikim stablima može biti veoma opasan.

Foto: Toppress

Težak posao

- Lagao bih ako kažem da je lako i da nema straha svaki put kada odem u šumu, ali strah je i dobar jer vas čuva. Oborio sam jedan bagrem koji je iskorišćen za tehničku građu a bio je dug 27 metara. Stabla koja sečem uglavnom su velikog prečnika i to je oko 140, 150, 180 pa i 190 centimetara - ističe drvoseča iz Poljanica.

Inače, Vlada se pored seče bavi i kupovinom stabala koja će se koristiti za građu a ovakva stabla uvek su na ceni.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set