• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

04.02.2022

12:19

PRVA ROBOT PORODICA U SRBIJI! Helga iz Ivanjice dobila sestru Lu (FOTO)

RINA

Vesti

PRVA ROBOT PORODICA U SRBIJI! Helga iz Ivanjice dobila sestru Lu (FOTO)

Podeli vest

Robot Helga dobila je sestru bliznakinju, pa je iz Milkičine radionice, a sve uz pomoć đaka nastala i robot Lu

Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, prva žena u Srbiji koja je napravila robota koji može da asistira u nastavi, ponovo je oduševila region.

Kao što je i obećala, robot Helga dobila je sestru bliznakinju, pa je iz Milkičine radionice, a sve uz pomoć đaka nastala i robot Lu. Smela inovatorka kaže da nakon što su videli Helgu, mnogi su počeli da cene njen rad, a podrška i moralna, ali i ekonomska od resornih institucija nije izostala.

- Prethodni robot izrađen je iz sopstevnog budžeta i uz puno odricanja. Ipak mnogi su razumeli i videli budućnost u razvoju veštačke inteligencije. Dobila sam ogromnu podršku i to mi zaista daje elan da radim i stvaram još više - rekla je za RINU Milkica.

Zahvaljujući sredstvima ministarstva za inovacije organizovala je školu za sve učenike zainteresovane za nauku i tehniku i kroz radionice i veliku angažovanost sada je stigao i robot Lu.

Foto: RINA

Robot Lu sa nastavnicom i đacima

- Podseća na Helgu, ali je ipak drugačiji. Sa njim ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom takmičenju u Zagrebu u maju. Veliku zahvalnost dugujem i Institutu za veštačku intelegenciju, kao i kabinetu ppredsednice Vlade, Ane Brnabić od njih smo dobili izuzetnu podršku - dodaje ova hrabra nastavnica.

Milkica je i najbolji primer da kad se nečemu maksimalno predate i uložite mnogo ljubavi, uspeh ne može da izostane. Ulagala je sopstveni novac u skupu opremu, ali sve se na kraju isplatilo.

Makismalno je posvećena radu na inovacijama, ali i radu sa decom, a sve u cilju da svojim đacima što više približi oblast veštačke inteligencije, koja je iz dana u dan sve manja nepoznanicai "špansko selo" za našu decu.

- Da bi se sve ovo ostvarilo trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi prvenstveno Helga bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću Interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo. Isto je i sa njenom sestrom bliznakinjom - kaže ova inovatorka.

Foto: RINA

Robot Lu ima sestru Helgu

Smela nastavnica već 13 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savremenim izumom i robotom Lu osvoji i region.

- Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak - zaključila je Milkica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set