• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.02.2022

19:26

EKOLOŠKA REVOLUCIJA! U Kragujevac su danas stigla dva, od ukupno pet kotlova, kojima se rešava višedecenijski problem zagađenja grada! (Foto)

Informer

Vesti

EKOLOŠKA REVOLUCIJA! U Kragujevac su danas stigla dva, od ukupno pet kotlova, kojima se rešava višedecenijski problem zagađenja grada! (Foto)

Podeli vest

Danas su u Srbiju stigla dva od ukupno pet kotlova kojima će se zameniti stari kotlovi na ugalj koji se trenutno koriste za grejanje Grada Kragujevca. Ovime projekat zamene primarnog energenta (uglja) u daljinskom grejanju Kragujevca ulazi u završnu fazu

Tehnološkim unapređenjem rada gradske toplane rešava se višedecenijski problem zagađenja vazduha u Kragujevcu kroz izgradnju kotlarnica koncipiranih na principima najbolje dostupne tehnologije. 

Sledeća faza projekta obuhvata sanaciju deponije pepela koja, takođe, predstavlja veliki problem. Stepen iskorišćenja same kotlarnice u gradskoj toplani se sa dosadašnjih 55 podiže na preko 97%. Planirana je zamena glavnog toplovoda za šta su već stigle predizolovane cevi. Kragujevčani će, pored čistog vazduha i zdravije životne sredine, dobiti i bolje i pouzdanije grejanje.

Foto: Informer

U planu je da do kraja meseca budu isporučena i ostala tri kotla kada će biti izvršeno njihovo postavljanje na već pripremljenu noseću konstrukciju, nakon čega sledi probni rad. Gradska toplana će pustiti kotlove u rad u sledećoj grejnoj sezoni.

Foto: Informer

Ukupna vrednost celog projekta je 18 milona evra, od čega će 15 miliona biti utrošeno za novu kotlarnicu, a 3 miliona evra za sanaciju pepelista.

Foto: Informer

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Kao nece biti zagadjenje a kuce se greju na ugalj. Problem nece nestati i revolucije nece biti sve dok se ugalj ne izbaci iz upotrebe.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set