• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.03.2022

13:10

ZA NJIM SE TRAGALO REZERVATOM "UVAC"! Nije uginuo, ali više neće biti u službi nauke!

Vesti

ZA NJIM SE TRAGALO REZERVATOM "UVAC"! Nije uginuo, ali više neće biti u službi nauke!

Podeli vest

Beloglavi sup sa Uvca, označen markicom Y6, nauci više neće davati važne podatke o svom kretanju i navikama svoje zaštićene vrste, jer je „izgubio“ odašiljač koji je nosio na leđima, ali je tokom prethodne dve i po godine i te kako značio ornitolozima

Pokazao je kuda se kretao i da je tokom lutanja Balkanom preleteo na desetine hiljada kilometara.

Sup koji se izlegao 2019. u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, a koji je 1. novembra iste godine uhvaćen u Krasnoj klisuri u Bugarskoj gde su mu stavljeni oznake Y6 i satelitski odašiljač, juče je uneo nemir među ljude koji su pratili njegovo kretanje. U Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica primećeno je da se njegov odašiljač ne pomera, da ne stoji dobro, grafikon je očitao da je na njemu pala temperatura. Odmah su alarmirani rendžeri Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ koji su po dobijenim koordinatama otišli na lokaciju koju je očitao odašiljač.

Foto: RINA

- Ispostavilo se da Y6 nije uginuo, nego da mu je odašiljač spao. Više nećemo moći da ga pratimo satelitski, ali zahvaljujući oznaci koju nosi na krilu moći ćemo da ga uz pomoć kamera identifikujemo na hranilištu gde se redovno pojavljuje – kaže za Blic dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja i Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Mapa kretanja beloglavog supa Y6 pokazuje da je ova ptica posle Bugarske, gde je obeležena, letela oko Ohridskog jezera i širom južnog dela Severne Makedonije, pa se opet vratila u Bugarsku. Odavde se u uputio u novo krstarenje makedonskim nebom odakle se 4. juna 2020. preko Prokletija vratio u zavičajnu koloniju na Uvac. Od tada je najviše boravio na Pešteri i Zlatiboru, zatim na Tari i oko Ljubovije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U genima beloglavih supova je da kao mladi napuštaju kolonije u kojima su se izlegli. Naši mladunci odlaze na Mediteran gde je toplije i gde lakše pronalaze hranu jer se stoka tamo i u zimskom periodu nalazi napolju. U isto vreme u Srbiji su mnogo suroviji uslovi za njih, u konkurenciji starijih prica ne mogu da se izbore za hranu na hranilištima, a stoka je u štalama. Od naših supova najdalje je odleteo Alibaba koji je lociran u Jemenu, 3.450 kilometara od Uvca – objašnjava dr Marinković.

Procena je da se oko 63 odsto beloglavih supova koji lutaju vrati u matične kolonije, dok jedan deo njih na tom putu ugine. Ili postanu žrtve bliskoistočnih ratova, ili nalete na dalekovod, ili postanu lovina ljudi u zemljama gde mere zaštite nisu razvijene.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set