• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.04.2022

12:17

NAJPOZNATIJI ZMIJOLOVAC OPET U AKCIJI! Vladica uhvatio NAJOTROVNIJU zmiju Srbije, pa otkrio šta raditi AKO VAS UJEDE! (VIDEO)

Printscreen/facebook

Vesti

NAJPOZNATIJI ZMIJOLOVAC OPET U AKCIJI! Vladica uhvatio NAJOTROVNIJU zmiju Srbije, pa otkrio šta raditi AKO VAS UJEDE! (VIDEO)

Podeli vest

U selu u blizini Jagodine pre nekoliko dana je po prijavi građana intervenisalo Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" kako bi uklonili dve zmije otrovnice iz jedne kuće

Bila je reč je o mužjaku i ženki poskoka, najotrovnije zmije koja živi u Srbiji.

Bezbedno uklanjanje poskoka od strane licenciranog udruženja je osnovni uslov da se postupa po zakonu koji predviđa kazne do 100.000 dinara za ubijanje zmija. Vatrogasac i predsednik Udruženja Vladica Stankovic više od 15 godina uklanja zmije i vraća ih u prirodu. On kaže i da je ubijanje zmija nesreća za one koji to rade, kao i da nije reč o sujeverju već da zna za mnogo takvih primera.

Vladica je na ovom snimku rekao da on protivotrov nikad ne nosi sa sobom jer je iza njega 15 godina iskustva ali je objasnio i šta treba raditi kad vas ujede neka od naših otrovnica i upozorio sve koji nemaju iskustva da nikako ne petljaju sami sa zmijama i da ih ne uznemiravaju.

Šta kad ujede otrovna zmija

Kad je reč o ujedu neke od domaćih otrovnica, Vladica prvo preporučuje podvesku da se otrov ne širi, puno tečnosti i nikako alkohol, istiskivanje i obavezan poziv policiji, hitnoj ili bilo kome od rodbine da se zna gde ste jer ako vam pozli niko neće znati gde se nalazite.

Foto: B. Pribanović

- Radimo hvatanje zmija u urbanim sredinama po prijavi građana i vraćamo ih u prirodno stanište. Takođe, obavljamo i edukaciju dece i ljudi o zmijama Srbije. Da li imamo otrovnih zmija, koliko otrovnih, koliko neotrovnih - objašnjava Stanković.

- U Srbiji imamo deset vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice, kao poskok kojeg smo uhvatili, jedna od najvećih otrovnica kod nas. Tu su i šarka i planinski šargan.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set