• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug TV

15.10.2022

13:52

ONI SU JEDINI AMIŠI U SRBIJI! Kristofer i Jovana u Malom Drenovcu žive kao u prošlosti,  a ovako je Amerikanac došao u SRPSKO SELO (FOTO)

printskrin/jutjub/tanjug tv

Vesti

ONI SU JEDINI AMIŠI U SRBIJI! Kristofer i Jovana u Malom Drenovcu žive kao u prošlosti, a ovako je Amerikanac došao u SRPSKO SELO (FOTO)

Podeli vest

Kristofer i Jovana su jedini amiši u Srbiji koji žive u selu Mali Drenovac. Njihova priča je neverovatna, a zbog načina života mnogi smatraju da su čudni

Selo Mali Drenovac kod Aleksinca poslednjih nekoliko godina dom je jedine porodice amiša u našoj zemlji.

Kristofer Petrović iz Amerike došao je u Srbiju i upoznao Jovanu koja do tada nije znala šta znači biti amiš, ali ipak uspeli su da spoje srpsku kulturu sa amiškom.

Ovo dvoje mladih ljudi roditelji su jednog dečaka i devojčice, a za ovu porodicu kažu da žive u prošlosti.

Svoj komad sreće našao u dedovini

Kristofer je poreklom Srbin koji je u našu zemlju došao tragom očevog pisma. Prema njegovim rečima, otac mu je na samrti ostavio spisak sa imenima rođaka u Srbiji koje je on odlučio da poseti, a potom i ostane u svojoj dedovini.  

Iako njegova porodica nisu amiši, Kristofer je odlučio da to postane. 

- Živeo sam u Americi, nisam bio zadovoljan američkim životom, njivim pogledom na religiju. U nedelju svi dolaze u crkvu, ali ne i preko radnih dana, tada žive američki život. Planirao sam da tako ne živim. I amiši su ljudi, svi imaju svoje greške, ali bolje da se živi na selu sa porodicom.

Na pitanje da li je teško postati amiš, Kristofer kaže da sve zavisi od toga šta čovek traži.

- Ako on traži porodicu, crkvu, stariji način života, nije to teško.

Osim načina života koji su promenili, Kristofer nosi amišku narodnu nošnju, a Jovana haljinu i maramu.

- Učim decu da budu slični kao amiši, naše vere su isto, razlika je samo kako da žive kao amiš u Srbiji.

Imaju 27 hektara, pašnjake, stoku i sve sami stvaraju bez struje i moderne tehnologije.

Iako su svoju oazu mira pronašli na ovom parčetu zemlje, ipak im prema rečima Kristofera nedostaje zajednica, odnosno crkva.

U selu Mali Drenovac meštani su bili iznenađeni njihovim dolaskom, ali kako komšija Slavoljub Đurđević kaže kasnije su ih svi prihvatili.

- Ja njegov život ne bih tako živeo, ali on ima pravo da živi kako hoće - kaže komšija.

Ljubav na prvi pogled

I njihovo upoznavanje bilo je kao u nekom starom filmu. 

- Uvek sam govorila da ću da se udam sa 25 godina, i onda je baš za moj dvadeset i peti rođendan Kristofer mi poslao poruku. Mislila sam da je to neki lažni profil, imao je samo šešir na slici i to je bio neki čudan znak. Kad imaš osećaj da si nekoga poznavao, znao , i onda ste se samo ponovo videli... Kao da su se duše spojile... - ispričala je Jovana u emisiji Deo nas na Tanjug TV.

Ipak, kako ističe njen život se umnogome razlikovao pre nego što ga je upoznala.

- Nisam postala amiš bukvalno, ali težim takvom životu. Ranije sam drugačije živela, šminkala sam se, putovala, družila s ljudima, nosila drugačiju odeću... Najteže mi je pao način odevanja - objašnjava Jovana.

Način života koji vode ovim mladim ljudima ne pada teško, iako kažu da ću iskušenja uvek biti.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SEDNEM U VOZ SVAKOG PETKA I PRAVAC NA SELO, PA SA TATOM U ŠUMU! Mladi Ratko je rabadžija, ne ide na more i ne kupuje što i njegovi vršnjaci već SVE PARE ULAŽE U OVO! (FOTO)
Srbija

SEDNEM U VOZ SVAKOG PETKA I PRAVAC NA SELO, PA SA TATOM U ŠUMU! Mladi Ratko je rabadžija, ne ide na more i ne kupuje što i njegovi vršnjaci već SVE PARE ULAŽE U OVO! (FOTO)

Uz oca Slobodana, mladi Ratko Marković iz sela Roge kod Požege još od malih nogu zavoleo je težačke poslove i postao najmlađi rabadžija kog je pre dve godina upoznala čitava Srbija. Nije se libio da sa volovima krene u šumu kako bi zaradio za džeperac, a da će to biti i njegov životni poziv dokazao je još jednom svojom odlukom. Upisao je srednju Šumarsku školu u Kraljevu, jer kako kaže, o drugom izboru nije ni razmišljao

13.10.2022

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set