• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2022

17:52

NASTAVAK VAŽNIH PROJEKATA U OVČARSKO KABLARSKOJ KLISURI! Nakon prve godine radova na revitalizaciji, Ovčar Banja spremna dočekuje turističko leto

Vesti

NASTAVAK VAŽNIH PROJEKATA U OVČARSKO KABLARSKOJ KLISURI! Nakon prve godine radova na revitalizaciji, Ovčar Banja spremna dočekuje turističko leto

Podeli vest

Kao deo šire inicijative predsednice Vlade u svrhu razvoja zaštićenih područja u Srbiji, danas se sastala međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko kablarske klisure, kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture, Uprave za šume, JP Putevi, KUJU, JVP Srbijavode i Zavod za zaštitu prirode

Projekti iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, imaju za cilj maksimalno uređenje i promociju ovog predela izuzetnih odlika koji je decenijama bio zapostavljen, bez značajnijih ulaganja u poslednjih 60 godina. Rasterećenjem saobraćaja i zagađenja, ulaganjem države u razvoj, postaće prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog.


Na radnoj grupi, konstatovan je uspešan završetak prioritetnih projekata iz prve faze, među kojima su: rekonstrukcija železničke stanice, pristanište na jezeru Međuvršje, Prirodnjački centar u Ovčar banji, pristupna saobraćajnica ka Kablaru i ostali infrastrukturni projekti. Kabinet predsednice Vlade u saradnji sa resornim institucijama je identifikovao listu projekata iz druge faze, od kojih su pored ključnih saobraćajnica i mostova, najznačajniji: 
- Kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje -u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, po uzoru na jezero Balaton u Mađarskoj;

- Prvi stakleni vidikovac u Srbiji na Kablaru sa vizitor centrom, u skladu sa najvišim kriterijumima zaštite prirode, ambijentalno uklopljen u krajolik;
- RH CENTAR u Ovčar banji (u sklopu Opšte bolnice Čačak) koji će vratiti nekadašnji značaj i sjaj ovog lečilišta, još iz vremena starih Rimljana;
- Prvi ekološki katamaran u Srbiji, za krstarenja jezerom Međuvršje i obilaske srednjovekovnih manastira Srpske Svete Gore.


Kroz integralni razvoj Ovčarsko Kablarske klisure, realizuje se i sistemska obnova Ovčar Banje, u skladu sa uslovima zaštite životne sredine, kako bi se ljubiteljima prirode omogućio pristup i raznolik sadržaj za kvalitetno provedeno vreme. Značaj ovih projekata ogledaće se u turističkom razvoju područja, povećanje broja posetilaca i noćenja, što će pomoći da se Ovčarsko kablarska klisura pozicionira na svetskoj mapi najinteresantnijih parkova prirode.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set