• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2022

12:34

SRPSKI OBIČAJI ZA VASKRS! Na vaskršnje jutro obavezno uradite OVO da vam deca cele godine budu ZDRAVA

Vesti

SRPSKI OBIČAJI ZA VASKRS! Na vaskršnje jutro obavezno uradite OVO da vam deca cele godine budu ZDRAVA

Podeli vest

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a ove godine se slavi 24. aprila po pravoslavnom kalendaru

Po crkvenom kalendaru, Vaskrs se slavi tri dana.

Vaskrs se uvek slavi u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja, a zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila. 

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob.

Foto: Public

Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos vaskrsnuo, pa je morao lično da se uveri.  Tako je nastala čuvena narodna uzrečica - "Neverni Toma".

Narodni običaji i verovanja

U narodu postoji verovanje da za Vaskrs treba ustati rano ujutru, a ne treba ići na spavanje pre ponoći. Ko ode, biće do narednog Vaskrsa pospan i lenj.

Na uskršnje jutro valja se umiti vodom u kojoj je potopljen bosiljak, dren, cveno jaje, a decu valja dotaći po obrazima crvenim jajetom kako bi cele godine bila rumena i zdrava.

Foto: news.old.expert.bg

Hleb sa celim jajetom

U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom, a takav hleb zove se kovržanjak.

Narodni običaji se razlikuju od mesta do mesta, pa se tako u nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palile vatre ili sveće u prozorima. 

Po pravilu prvo jaje koje se oboji treba da bude crvene boje što simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Čuvarkuća se čuva do narednog Vaskrsa i ona je "zaštitnik" porodice.

Foto: Privatna arhiva

Čuvarkuća se čuva do sledećeg Uskrsa

Kada se farbaju jaja i šta simbolizuje čuvarkuća?

Pre doručka običaj nalaže da se ukućani prvo kucaju jajima, vrh u vrh, dno u dno, a ko pobedi uzima jaje protivnika. 

U nekim krajevima naše zemlje jaja se farbaju u četvrtak ili u subotu, zbog toga što se veruje da na Veliki petak ne treba ništa da se radi i tada treba sve da miruje zbog žalosti za Isusom Hristom. Međutim u nekim mestima jaja se farbaju i petkom.

Običaj nalaže da se jagnjeće pečenje ne jede ako Vaskrs pada pre Đurđevdana.  

Foto: Tanjug

Pre doručka kucanje jajima

Običaji za drugi i treći dan Vaskrsa

Na drugi dan Vaskrsa - Pobusani ponedeljak, običaj je da se ide na groblje i tamo ostave crvena kaka kako bi i preminuli uživali u Hristovom vaskrsenju.

U narodu se ovaj dan naziva i Vodeni ponedeljak jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene i tako spiraju grehe sa njih i spremaju da ih ožene. Što više vode potroše, to je veća šansa da su baš tu devojku odabrali za buduću suprugu. Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A daje se i uskršnje jaje stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava. 

Treći dan Vaskrsa je Vaskršnji utorak. Prema narodnom verovanju ovaj dan se smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Čitava sedmica po Uskrsu naziva se svetla, ali i bela, što znači da se tokom nje ne posti.

Foto: Informer

Odakle Uskršnji zeka u našim krajevima

Iako ova životinja nema nikakve veze sa crkvom, pa ni sa vaskrslim Isusom, poslednjih decenija zec je postao najprepoznatljiviji simbol Uskrsa, čak i u našim krajevima. 

Izvorni "uskršnji zeka" drevni je simbol plodnosti i ponovnog rađanja.

Za ovu legendu veruje se da potiče iz anglosaksonskih krajeva, a postoji i priča o boginji proleća i ponovnog rađanja Eosteri čiji je pratilac zec. Prema priči, jedne godine, boginja je zakasnila sa dolaskom na zemlju i mraz i zima su potrajali sve do maja. Kada je konačno došla, u šumi je zatekla promrzlu ptičicu na samrti. Žalosna što vidi da ptica umire, Eostera ju je pretvorila u zeca dajući joj krzno da je zauvek greje.

Prema priči ovaj zec je u suštini i dalje bio ptica, on je sneo jaje u čast boginje koja ga je spasla od smrti. Zec bi jajima dočekivao boginju svaki put kada bi ona, baš negde u vreme prolećne ravnodnevice, došla na zemlju i donela proleće.

Spajanje zeca sa jajima i Uskrsom verovatno se odigralo početkom XVI veka u Nemačkoj gde postoje zapisi o tome koliko su deca željno iščekivala dolazak "Oschter Haws-a" – zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda.

Osim toga, on je proveravao da li su deca bila dobra ili ne i donosio je poklone samo dobroj.

Zec je u naše krajeve stigao prvo u ona mesta koja su bila u dodiru sa germanskom kulturom, a kasnije, početkom 20. veka i u ostale.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set