• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

18.04.2022

10:12

NEVEROVATNO! VASKRŠNJE JAJE STARO 46 GODINA! Muž mi je umro, to mi je uspomena na njega EVO KAKO SAM GA GODINAMA ČUVALA

Privatna arhiva

Vesti

NEVEROVATNO! VASKRŠNJE JAJE STARO 46 GODINA! Muž mi je umro, to mi je uspomena na njega EVO KAKO SAM GA GODINAMA ČUVALA

Podeli vest

Dok pravoslavni vernici i pravoslavna crkva obeležavaju danas Cveti, Bunjevci slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, a ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, čuva bunjevačku tradiciju i neguje sve što vešte ruke Bunjevki naprave, slaveći svoje narodne običaje.

Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevaca“, istakla je da je jedan od važnih običaja čuvanje starih Uskršnjih jaja, koja se kod Bunjevaca ne koriste za običaje tucanja i takmičenja, nego predstavljaju narodnu kulturnu radinost i vrednost.

Foto: N. Đ.

Marija Bošnjak

- Pripremila sam ove godine uskršnja jaja i ukrasila ih starim šujtašem, čipkom sa bunjevačkih nošnji, a neka ukrašavam i krunicama. Ali, nije samo šareno jaje simbol Vaskrsa, poznato je mnogo običaja bunjevačkih, od Velike nedelje do Velikog četvrtka i Vodenog ponedeljka. Svake godine nađemo nove motive, tradiciju čuvamo decenijama, a Uskrs pripremamo uz veliku radost, kaže Kuntić, koja je decenijama angažovana u bunjevačkim ustanovama kulture.

Tradicionalno, i ove godine dodeljene su nagrade za čuvanje najstarijih Vaskršnjih jaja. Neverovatno zvuči, ali najstarije sačuvano jaje staro je skoro pola veka, a sačuvala ga je Marija Bošnjak, koja je osvojila i prvu nagradu za uskršnje jaje koje je sačuvala.

Foto: N. Đ.

Jaje iz 1976. godine

- Jaje potiče iz 1976. godine. Punih 46 godina sam ga čuvala, a čvrsto je i rađeno. Sačuvala sam i jaje iz 1987. godine, pa sam i drugu nagradu dobila, a treće nagrađeno jaje je iz 1996. godine, ima punih 26 godina. Sačuvali su ga Ivan Kuntić i KUD Bunjevka i oni su dobili treću nagradu za to čuvanje tradicije, saznajemo od prvonagrađene Marije Bošnjak.

Ona nam otkriva, kako je uspela da pola veka sačuva jaje.

- Sačuvala sam preko 70 starih šaranih jaja, skoro osamdesestak. Gotovo svako ima neku svoju priču, uspomenu. Na žalost, jedna kutija je pala, pa su se slomila i jaja, bilo bi ih sada više. Svako sam jaje umotala prvo u papir, pa ga pažljivo polagala u kartonsku kutiju sa slamom. Zanimljivo je, da je ovo prvonagrađeno, staro 46 godina, dobio moj suprug kao Vaskršnji dar. I to je bio jedan od razloga, da sam ga pažljivo čuvala, a ukrašeno je tradicionalno. Moj suprug je preminuo pre četiri godine, radovalo bi ga da je doživeo da baš njegov dar dobije prvu nagradu. 

Foto: N. Đ.

Unikatno ukrašena jaja

Podseća i da su sačuvali običaj odlaska u crkvu, a šarena jaja su bila dar za decu, koja su ih s radošću čuvala i sakupljala.

- Aktivna sam u bunjevačkim organizacijama kulture već decenijama, pa obeležavamo naše nacionalne praznike,  čuvamo običaje, pripremam i Božićnjak, pravimo kolače s reljefnim figurama. Neka su jaja prvo izduvana, pa ih onda šaramo, pripremamo za izložbe.

KUD Bunjevka je organizovala 16. “Vaskršnju izložbu narodnih rukotvorina“, u Gradskoj kući, a svi izloženi predmeti deo su bunjevačke tradicije i običaja. Ni jedno jaje ne liči na drugo, svako ima svoj pečat, ne zna se koji ukras na njima je lepši, cvetni, domaći motivi od slame, ograde, krune, i motivi iz svakodnevnog života, sve su to stvorile vredne Bunjevke. Njihov šareni vez, dekupaž, beli šling i čipka, među najlepšim su ukrasima na izloženim rukotvorinama.

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine,  čestitala je nagrađenima i svim učesnicima izložbe rukotvorina na doprinosu  kulturi, pred  Uskrs.

- Za nas Bunjevce, Vaskrs je veliki hrišanski praznik. Ponosni smo na angažovanje naše bunjevačke zajednice, a negovanje jezika i kulture su nam doneli rezultate na koje smo ponosni, i koji su nam dalji motiv za čuvanje i negovanje bunjevačke tradicije i radosnih Vaskršnjih običaja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set