• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

28.04.2022

19:22

ČARAPANI SE VRAĆAJU TRADICIJI! Prvomajski uranak na Bagdali, rošilji na Jastrebcu i jezeru Ćelije (FOTO)

R. B.

Vesti

ČARAPANI SE VRAĆAJU TRADICIJI! Prvomajski uranak na Bagdali, rošilji na Jastrebcu i jezeru Ćelije (FOTO)

Podeli vest

Kruševac ima dugu tradiciju obeležavanja 1. maja. Na Bagdali se 123 godine okupljaju radnici proslavljajući svoj praznik

Najveći broj radnika okupljao se za 1. maj u periodu posle Drugog svetskog rata do uvođenja višepartijskog sistema u Srbiju. Na ovom mestu, 1970. godine, postavljen je jedinstveni bronzani spomenik "Rađanje radničke klase u Kruševcu", rad vajara Milivoja Mićića.

Foto: R. B.

Ovaj tri metra visok spomenik postao je prvomajski simbol Čarapana. Davne 1896. Kruševac je bio jedan od samo četiri grada u Srbiji u kojima je grupa od petnaestak radnika odlučila da urankom na Bagdali obeleži radnički praznik, najavi osvešćivanje radničke klase i poseje seme sindikalne borbe za pravednije uslove rada i naknada. 

Ovogodišnji praznik rada, posle dve godine pauze, usled pandemije zarazne bolesti kovid 19, biće obeležen na svečan, skroman i dostojanstven način, najavio je predsednik Veća Saveza samostalnog sindikata za opštine Ćićevac, Varvarin, Brus i grad Kruševac Saša Nešić. 

Krenuće se organizovano u 6.30 ispred Doma sindikata da bi se u 7 sati stiglo na Uranak kod Spomenika na Bagdali. Sindikalci će, kako je najavljeno, biti okićeni starim sindikalnim značkama koje su se nosile tradicionalno godinama na Prvomajski uranak. 

Druga destinacija za proslavu Prvomajskog praznika je Jastrebac, omiljeno izletište Čarapana. Na samo 20 kilometara od Kruševca izdiže se prirodom dani bedem, dom najvećeg srpskog epskog zmaja, Zmaja od Jastrepca.

Foto: R. B.

Za sve izletnike, šetače, planinare, bicikliste, skajranere, orjentirce, skvadoholičare, kao i ljubitelje aktivnog odmora ova destinacija, svakako, svojim položajem, lepotom i pogodnostima zavređuje da se bar deo svog odmora posvetite ovoj prelepoj planini, na kojoj već decenijama, više hiljada građana porodično i sa prijateljima proslavlja međunarodni praznik rada. 

Na Jastrebcu su se tradicionalno i dan-dva pre samog praznika, okupljali izletnici kako bi "uhvatili" dobro mesto. Roštilj, prase na ražnju, muzika, narodno kolo, nisu bili retka praznična slika. Ostalo je zabeleženo da je prema slobodnoj proceni više od 10.000 Kruševljana prvomajske praznike dočekivalo i provodilo na jezeru Ćelije i Jastrepcu.

Foto: R. B.

Na Ćelijskom jezeru, takođe, porodično su uživalo uz roštilj, čašicu pića i sportske igre.

Javno komunulno preduzeće Kruševac u okviru ekološke akcije, apeluje na izletnike da tokom prvomajskih praznika ne zagađuju prirodu i životnu sredinu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set