• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

04.05.2022

15:59

SNIMANJE FILMA ,,VIDEOTEKA,, NASTAVLJENO U MAJDANPEKU! Reditelj Luka Bursać ne krije, intuicija ga je dovela u ovaj grad (FOTO)

V.J.

Vesti

SNIMANJE FILMA ,,VIDEOTEKA,, NASTAVLJENO U MAJDANPEKU! Reditelj Luka Bursać ne krije, intuicija ga je dovela u ovaj grad (FOTO)

Podeli vest

Dugometražno igrano ostvarenje reditelja i scenariste , Luke Bursaća ,,Videoteka,, svoje snimanje započelo je oktobra prošle godine u Beogradu

Ovaj igrani filmski projekt podržan je prošlog leta od Filmskog centra Srbije na konkursu za sufinansiranje u proizvodnji domaćih dugometražnih igranih filmova i ocenjen je kao jedno od apsolutno vodećih budućih ostvarenja na ovogodišnjem konkursu FCS- a.

,, Sam film ,,Videoteka ,,zamišljen je tako da koketira u jednom delu sa misterijom, ima i elemenata trilera. Spada u jedan autorski film koji je širok i razgranat u temi i ideji. Nije žanrovski skoroz određen. Ceo film je sastavljen od četiri priče koje su u formi omnibusa, svaka je tematski
manje ilii više vezana jedna za drugu. Tako da je fragmentalnog tipa, za Informer kaže autor i scenarista Luka Bursać.

Foto: V.J.

 

Ideja da se snimanje ,,Videoteke,, nastavi baš u Majdanpeku je isključivo potekla od njega samog, koji ističe da je vođen intuitivnim osećajem da upravo ovaj grad pruža nešto posebno.

,, Zanimljiva energija, ludi, arhitektura, istorijat, koji nam se čini vrlo zanimljiv, priroda i samo okruženje koje nam pruža jedno igralište na kome možemo svašta. Inače, ovo nije jedina snimajuća lokalcija, deo je sniman u Beogradu, na Tari, Kučajskim planininama sa završnicom u
Majdanpeku, napominje za portal Informer.rs Luka Bursać.

Inače, kroz ceo film provlače se elementi koji prikazuju motive sujeverja, smrtnosti, nekih lokalnih fenomena koji su bili izuzetno zanimljivi samom autoru, međutim kako on kaže, nisu isključivo vezani za ovo podneblje.

Foto: V.J.

 

Iako, motiv magije i mitologije sa ovih prostora, konkretno vlaška magija koja je uvek inspirativna, u ovom filmu je bila vrlo diskretno zastupljena i više je služila kao neko psihološko okruženje u kojem likovi postoje , imaju svoje odnose. Kako sam autor Luka Bursać slikovito kaže , više kao ,,patina ,,za likove koje postoje .

,, Ja sve to jako suptilno tretiram, sa mnogo više upućenosti u tu tematiku. I ljudski i u svako drugom pogledu ne želim da se to pojeftini na bilo koji način i mislim da će lokalno stanovništvo biti jako iznenađeno i da će im se film dopasti, jer ih ne predstavljamo na neki drugačiji način kako su navikli u poslednje vreme kada su ovi krajevi u pitanju, kaže Bursać.

,, Mi smo oduševljeni. Jednostavno za sve nas, koje su odabrali za statiste u filmu ovo je nešto posebno, novo iskustvo i prezadovoljni smo jer se ovih dana i u samom gradu Majdanpeku dešava nešto novo, kaže majdanpečanka Marija Buljubaša.

Foto: V.J.

 

Ovaj specifičan autorski projekat, ima svoju posebnost u čitavoj hiper produkciji jer je deo novca za realizaciju obezbeđen od Filmskog centra Srbije dok je ostatak obezbedio Striming sajt Apolon. Film producira kuća Mashin&Zec a među vodećim imenima iz sveta glume pojavljuju se Relja Popović, Miona Marković, Zoran Cvijanović, Igor Benčina, Miša Samolov, rumunski glumac Bogdan Farkas i drugi.

Foto: V.J.

 

U planu je da se film Videoteka završi do kraja ove godine za kad je predviđena i premijera. Ukoliko ne bude sve teklo po planu , gledaocima će ,,Videoteka ,, biti prikazana najkasnije početkom naredne godine.

Režiser Luka Bursać poznat je po dugmetražnim filmovima ,,Tmina ,, ,,Afterparti,, dok se na prošlom Festu predstavio kratkim filmskim ostvarenjem ,,Varnica,, 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set