• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

16.05.2022

09:29

ČAUŠESKU NIJE ŽELEO DA SVIRAJU! "Lale sa Moriša" iz Rumunije pobednici prvog festivala "Kikindske tamburaške svečanosti" (FOTO)

Informer

Vesti

ČAUŠESKU NIJE ŽELEO DA SVIRAJU! "Lale sa Moriša" iz Rumunije pobednici prvog festivala "Kikindske tamburaške svečanosti" (FOTO)

Podeli vest

Pobednik prvog tamburaškog festivala "Kikindske tamburaške svečanosti", koji je u organizaciji Kulturnog centra održan u Narodnom pozorištu, je orkestar "Lale sa Moriša", inače Srbi iz Čanada u Rumuniji

- Nije nam ovo prvi festival, a pobedu nisam očekivao. Naš orkestar broji deset članova. 1974. godine prvi put sam uzeo tamburu u ruke. Moj orkestar nastupao je i u vreme Čaušeskua, a na festivalima smo sakupili toliko bodova da smo trebali da sviramo Čušeskuu, ali nam nije bilo dozvoljeno, jer sviramo na srpskom jeziku. U Kikindu često dolazim, makar samo na kafu, ovde imam prijatelje. Preminulog Živicu Grastića u čiju čast je pokrenut festival, dobro sam znao, mogu da kažem da smo izgubili velikog tamburaša - rekao je Darko Vlaščić, šef pobedničkog orkestra "Lale sa Moriša" koji je proglašen za najboljeg muzičara festivala.

Foto: Informer

- Na takmičenju su učestvovala dva orkestra, a festival će ubuduće dobiti veći zamajac i okupiće više učesnika. Ipak, efekat orkestara učesnika jednako je dobar kao da ih je bilo tri ili više - rekao je Dubravko Isakov Cicko, šef Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine.

- Treći orkestar je bio sprečen da učestvuje, što nije umanjilo značaj ovog događaja. Izuzetno je dobro što se održava festival tamburaške muzike, jer je došlo vreme, ne samo da čuvamo, nego da branimo ono što kod nas ima duboku tradiciju. Orkestri su se pojavili sa tradicionalnom pesmom i isto tako instrumentalnim delom - istakao je Isakov.

Foto: Informer

Entuzijazam i ljubav prema tamburaškoj muzici Kikinđana, nije umanjilo učešće samo dva orkestra na prvom festivalu tamburaške muzike, pod nazivom "Kikindske tamburaške svečanosti".

Kako je istakao šef Velikog orkestra "Attendit" Kulturnog centra, čija je ideja da se festival oformi, Albert Nađ, Kikinda je bila i ostala kolevka tamburaške muzike i zbog toga je mora negovati i održati.

- Ideja je bila da se pokrene jedan festival tamburaške muzike koji bi doprineo popularizaciji tog instrumenta, a posebno što nas je podstaklo na to je prerana smrt našeg kolege tamburaša Živice Grastića, koji je ostavio neizbrisivi trag u našim životima, a posebno na polju kikindske tamburaške muzike - rekao je Nađ.

Foto: Informer

Nagradu "Živica Grastić" laueratu prvog Festivala tamburaških orkestara, plaketu i tamburu najboljeg majstora svih tamburaških intrumenata, Kikinđanina Miloša Miše Jankovća, uručili su predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan i Aleksandar Grastić, sin preminulog muzičara u čiju čast je osnovan festival.

Foto: Informer

Učesnike festivala ocenjivao je tročlani žiri Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, predvođen šefom Dubravkom Isakovim Cickom, a specijalni gost takmičenja bio je Milan Prunić Duma, interpretator i tekstopisac.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set