• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J

21.05.2022

13:09

SJAJNE VESTI IZ ZDRAVSTVA! Opšta bolnica u Požarevcu obnovila opremu, Dom zdravlja u Majdanpeku dobio dva saniteta

V.J

Vesti

SJAJNE VESTI IZ ZDRAVSTVA! Opšta bolnica u Požarevcu obnovila opremu, Dom zdravlja u Majdanpeku dobio dva saniteta

Podeli vest

Pozitivne vesti poslednjih dana stižu iz oblasti zdravstva. Opšta bolnica u Požarevcu zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom, tačnije bolnicom grada Temišvar, nakon 25 godina uspela je da staru, zameni novom savremenijom opremom i aparaturom na pojedinim odeljenjima koja će za pacijente Braničevskog okruga ali i ostalih gradova koji na lečenje dolaze u ovu Zdravstvenu ustanovu, biti od izuzetnog značaja

Time je kapacitet bolnice povećan za gotovo 50 % odsto, kaže za Informer, direktor ove Zdravstvene ustanove dr Danko Nikolić.

- Vrednost opreme je 460.000 evra  i služba patologije će sa novom aparaturom  obavljati uzorkovanje mnogo brže ,lakše i preciznije. Zahvaljujući ovim savremenim aparatima koji su za nas od krucijalnog značaja, moćićemo uzorke za koje nismo sigurni slati na dalju obradu, kako bi bile odklonjene sve nedoumice u dijagnostici. Vremenom razvijanjem genetske terapije pacijenti će moći da dobijaju individualnu terapiju. Saradnja sa više Rumunskih zdravstvenih ustanova od velikog je značaja, jer time podižemo  zdravstveni sistem na viši nivo, da bi stečeno znanje mogli adekvatno da upotrebimo - navodi dr Nikolić.

Nova oprema u patološkoj laboratoriji je jedna od najmodernijih i najsavremenijih, pa je tako ova ustanova omogućila zapošljavanje i jednog lekara, jer se broj analiza iz godine u godinu povećava. Kako je predviđeno novom opremom u Požarevcu vršiće se primarna obrada uzorka i osnovne analize, dok će se sekundarne i  tercijane analize obavljati u ustanovama koje poseduju opremu za genetske analize. 

Nova vozila za Majdanpek 

- Majdanpečki vozni park Doma zdravlja "Dr Veroljub Cakić" od skora je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Vlade Srbije bogatiji za dva preko potrebna sanitetska vozila. Vrednost ove donacije  je 14,5 miliona dinara. Jednim vozilom  će se isključivo prevoziti onkološki bolesnici i pacijenti na hemodijalizi  a drugo je opremljeni svim najsavremenijim  medicinskim aparatima  za transport hitnih slučajeva - kaže za naš list direktor Majdanpečkog Doma zdravlja, dr Dragan Fudulović.

- Ovo je za nas od izuzetnog značaja, jer je u vreme pandemije u trajanju od dve godine, svaki naš sanitet u proseku dnevno na prevoz pacijenata u tercijalne ustanove prelazio minimum po 300 kilometara, praktično se nisu gasila vozila. Tako da su nam dva nova saniteta bila preko neophodna, kako bi pacijentima pružali što bolju uslugu. Vrlo je bitno jer su opreljeni kako spinalnom daskom , do raznih udlaga , kiseonikom , imaju dodatnu opremu  ambu blona , dakle, svi setovi su prisutni. Mi ćemo dokupiti još jedan defibrilator koji će služiti za pružanje hitne medicinske pomoći  u cilju što bržeg i efikasnijeg delovanja na terenu,pogotovu u slučajevima  prevoza pacijenata u druge veće Zdravstvene ustanove - navodi Fudulović.

Inače, Majdanapečki Dom zdravlja sada raspolaže sa ukupno sedam sanitetskih vozila. Ono što se ovih dana očekuje , je kupovina još jednog modernog vozila  za potrebe radnika Rudnika bakra Majdanpek , za čiju će kupovinu sredstva izdvojiti Kineska Kompanija Zi Đin Cooper.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set