• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RINA.rs

24.05.2022

21:38

MALI LAZO JE POČEO DA SE PENJE UZ STENE I ZAMALO DA PADNE U DRINU! Evo, priče hrabrih SPASILACA...

rina.rs

Vesti

MALI LAZO JE POČEO DA SE PENJE UZ STENE I ZAMALO DA PADNE U DRINU! Evo, priče hrabrih SPASILACA...

Podeli vest

Meče se izgubilo u blizini jezera Perućac, pilo vodu i nije znalo da se vrati odakle je došlo

Da su se mrki medvedi odomaćili na Tari opšte je poznato, ali oni se mahom kriju duboko u šumama i stanovnici Bajine Bašte, kao i turisti vrlo retko imaju direktan kontakt sa ovim šumskim životinjama.

Od straha se i same sklone pre nego što dođe do susreta sa čovekom. Međutim, Radisav Mićović i njegov prijatelj jedni su od retkih koji su uspeli da vide meče staro samo nekoliko meseci i ne samo da ga vide već i da ga spasu nakon što je brza Drina pretila da ga odnese.

Foto: RINA.rs

Meče je pretila da odnese Drina

Meče je vraćeno u prirodu

Prijatelj je vozeći se kroz tunel ispred sebe ugledao malo meče kako trči i nakon tog spustilo se do vode na jezeru. Zatim je krenulo da se penje uz stene, ali nikako nije uspevalo i postojala je opasnost da upadne u vodu. Ja sam došao sa čamcem, stavili smo ga unutra. Pretpostvaljamo da je sišlo sa majkom da se napije vode, ali pošto je baš malo nije kasnije uspelo da se vrati istim putem. Od milošte smo ga nazvali Mali Lazo - priča za RINU Radisav.


Oni su odmah kontaktirali nadležne u Nacionalnom parku Tara, a rendžeri su preuzeli meče i vratili ga u prirodu. Mali Lazo je prvo meče koje su pronašli meštani, nakon čuvenih Muse i Marka koji su pronađeni sada već daleke 2008. godine.


Medveda na Tari sada je sve više jer su sela skoro prazna i životinje zauzimaju teritoriju. I pored toga vrlo retko dolazi do ovakvih susreta, tako da nam je drago da smo upravo mi bili ti koji su od potencijalne opasnosti spasili Malog Lazu - kaže Radisav i dodaje da iako je retkost videti medveda, sa srndaćima je ipak druga priča.


Tokom proleća kad je sezona njihovog parenja često se dešava da sa čamca ugledamo mlade srndaće kako preplivavaju jezero i idu u Bosnu, kako bi tamo pretpostaljamo pronašli ženku. Skoro smo nasred jezera ugledali baš mladogh mužjaka, nismo smeli da njegovo plivanje prepustimo slučaju u pratili smo ga čamcem sve dok nije prešao na drugu obalu - kaže ovaj Bajinobaštanin, ljubitelj prirode ali i životinja.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set