• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rina.rs

02.06.2022

08:18

DRAGAČEVO još pre dva veka imalo svoju SORBONU! Čuvena škola iznedrila generacije uspešnih ljudi! Njeno postojanje deo je srpske istorije!

rina.rs

Vesti

DRAGAČEVO još pre dva veka imalo svoju SORBONU! Čuvena škola iznedrila generacije uspešnih ljudi! Njeno postojanje deo je srpske istorije!

Podeli vest

Osnovna škola u selu Kotraži pored Guče koju nazivaju još i "dragačevskom Sorbonom" bila je rasadnik na stotine đaka koji su svojim talentima i znanjem osvajali svet. Na svom vrhuncu ova seoska škola brojala je blizu 1000 đaka. Da li postoji nada da bi ovakve seoske škole mogle ponovo da zažive?

Škole na seokom području svetionik su znanja i prozor u svet mnogim generacijama. Iako se mnoge poslednjih godina zatvaraju jer postaju sve praznije, to nije slučaj sa Osnovnom školom "Kotraža" pored Guče. Već dva veka ova škola rasadnik je uspešnih i talentovanih đaka koji svojim znanjem osvajaju svet i pronose dobar glas o svom rodnom kraju.

Foto: rina.rs

Bivši đaci ove škole danas su uspešni ljudi

- Istorija ove škole je dugačka i prepuna zanimljivih podataka, o čemu svedoči i monografija koju je izdala škola. Ova svojevrsna dragačevska „Sorbona” odškolovala je i naučila prvim brojevima i slovima na hiljada mladih Dragačevaca. Više puta u svojoj istoriji prekidala je sa radom pred naletom Turaka i svetskih ratova, koji nisu zaobišli ni ovaj kraj. Zanimljivo je, da je prvi učitelj bio kaluđer Maksimilijan, a škola je u svom veku najviše imala učenika posle rata, kažu da su odeljenja brojala od 180 do 200 đaka, a škola blizu hiljadu učenika koji su je pohađali u dve smene -rekao Direktor škole u Kotraži Milan Sarić.

Foto: rina.rs

Osnovna škola "Kotraža" stara je dva veka

Tragovi školstva u ovom kraju Dragačeva su veoma stari, a sama ideja da se 24. maj slavi kao Dan škole potvrđuju faktografski dokumenti koju su nađeni u Muzeju dinastije Obrenović, u arhivskoj građi Muzeja u Čačku.

Ono što je zanimljivo, jeste da je škola u Kotraži postojala, pre Hatišerifa iz 1833. godine što znači da je ovaj deo Srbije bio tesno vezan sa Portom, pre nego što je Srbija dobila kneževinu. U toliko je značajniji ovaj jubilej od dva veka postojanja, jer škola nije izgubila kontinuitet i nakon oslobađanja i dobijanja nezavisnosti Kneževine Srbije. Rad škole je u maksimalnoj mogućoj meri podržan od strane lokalne samouprave i to je ono sa čime se mi možemo pohvaliti. Ovaj jubilej je u velikoj meri pomogla i opština Lučani ali i brojni bivši đaci, ugledni građani naše države, koji su prisutni i došli su da se jednostavno sete svojih nekih dana, zajedničkog druženja u školskim klupama i da nam uveličaju ovaj jubilej - istakao je Sarić.

Foto: rina.rs

Škola proslavila jubilej dva veka postojanja

On je dodao i planove za naredni period i to pre svega razvijanje unutrašnje infrastrukture škole, kontinuitet u opremanju učeničkog prostora kao i hvatanje koraka sa novim tendencijama u obrazovanju, novim tehnologijama.



- To nam daje nadu da će škola opstati i ubeđen sam da će i ponovo zaživeti. Zadovoljni smo rezultatima koje deca postižu. Deca su nam divna, radoznala. Pecaju svaku inovaciju, intenciju nastavnika, uklapaju se i daju dobru podršku jedni drugima - rekao je Sarić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set