• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

24.06.2022

19:05

KAD NEMA NIKOG TU JE TAŠTA! Zbog manjka radnika Tabakovići sami beru maline, Šefket uposlio i ženinu majku! (FOTO)

printscreen

Vesti

KAD NEMA NIKOG TU JE TAŠTA! Zbog manjka radnika Tabakovići sami beru maline, Šefket uposlio i ženinu majku! (FOTO)

Podeli vest

Malinar Šefket Tabaković iz Velike Župe kod Prijepolja zbog nedostatka berača uposlio je celu familiju, a među njima našla se i njegova tašta

U vreme berbe malina u selima od Čačka do Prijepolja broj stanovnika znao je da se poveća za duplo. Berači u rudnike crvenog zlata stizali su sa svih strana kako bi zaradili direktorsku platu za dvadeset dana.

Situacija je poslednjih godina nešto drugačija i sve je manje onih koji žele od jutra do mraka da beru voće po visokim temperaturama. Dok su jedni malinjaci puni, u drugima su glavna radna snaga članovi porodice.

Foto: rina.rs

Berača malina sve manje

Šefket Tabaković u Velikoj Župi kod Prijepolja na površini od 45 ari zemlje gaji malinu. Berba je počela polovinom juna, a cenom otkupa je za sada zadovoljan. Ističe da će i rod biti znatno bolji nego prošle godine.

- Imam berače iz familije, Prijepolja i Beograda. Snalazimo se, ali je poprilično teško jer neće niko da bere. Plaćam 100 dinara po kilogramu, njihova hrana, moje piće i prevoz - kaže malinar Šefket Tabaković.

Foto: rina.rs

Šefketu zbog nedostatka radnika u branju malina pomaže tašta

Da bi se malina isplatila, potrebno je dosta rada, truda ali i ulaganja, ističe Tabaković.

- Prošle godine sam dao oko 160.000 dinara za đubrivo i preparate. Ove godine znatno više. Uložio sam 350.000 jer su cene đubriva skočile 200% ali će se opet isplatiti - apostrofira ovaj vredni domaćin.

Foto: RINA

Najprofitabilniji srpski brend -"Crveno zlato" 

Kada fali berača, svaka pomoć je dobrodošla, tako da Šefketu pomažu njegov osmadesetogodišnji otac i tašta. Kažu da, pošto pomažu deci, ne pada im teško.

Foto: rina.rs

Šefket sa suprugom Sajmom 

 - Pomažem mome detetu. Ne tražim mu ni pare ni ništa. Pet gajbi pa je dosta, zauvar je koliko toliko -  navodi Gajlo Tabaković.

Za Sajmu, Šefektovu suprugu, koje je do pre tri godine radila u šivari, malinjak je jedino radno mesto, stoga je zahvalna na ovogišnjem rodu i ne žali se.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Da li je 100 dinara po kilogramu malo ? Kako je moguce da djubrivo ili bilo sta drugo poskupi za 200 % ? Brati maline ili bilo sta drugo po vrucinama nije bas lako . Kada bi smanjili radno vrjeme mozda bi bilo vise radnika a i ucinak bi bio mozda bolji . Koliko roda propadne zbog toga sto nije ubrano ?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set