• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS.rs

24.06.2022

17:22

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA ZASLUŽUJE OVAKAV MUZEJ! U njemu će biti izloženi EKSPONATI ovog bisera prirode! A u budućnosti će imati još jednu namenu!

Vesti

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA ZASLUŽUJE OVAKAV MUZEJ! U njemu će biti izloženi EKSPONATI ovog bisera prirode! A u budućnosti će imati još jednu namenu!

Podeli vest

U Ovčar banji je otvoren Prirodnjački centar u koji je uloženo skoro 30 miliona dinara

Izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata, koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure. U prisustvu premijerke Ane Brnabić otvoren Prirodnjački centar.

Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure je projekat od nacionalne važnosti u koji su poslednjih godinu i po Vlada Srbije, resorna ministarstva i Grad Čačak uložili oko 200 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Brnabić: Ostvarujemo viziju

Uskoro izgradnja rehabilitacionog centra

Uređeno je pristanište na jezeru Međuvršje, izgrađen pristupni put do vrha Kablara, rekonstrisana železnička stanica u Ovčar banji i uređen centar naselja.

-Za 2022. godinu smo budžetirali oko 500 miliona dinara, tako da nastavljamo da impementiramo ovu viziju. Imamo sve ambicioznije projekte. Ono što je najvažnije trenutno na dnevnom redu je izgradnja rehabilitacionog centra u Ovčar banji kao dela Opšte bolnice Čačak - rekla je Brnabićeva. 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar banji.

Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Foto: rina.rs

Ministarka Vujović: Ponosni smo na ovaj projekat

Razvoj obrazovnog turizma

-Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO "Ovčarsko-kablarska klisura" zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro 30 miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom -  navela je Vujovićeva.

S obzirom da se radi o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti, kako kaže, da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma.

-U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i dorinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast - rekla je Vujović.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set