• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.07.2022

09:10

(VIDEO) "UŠAO SAM U VODENICU SAVE SAVANOVIĆA, A ONDA SE DESILO..." Urednik Informera doživeo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE u kući prvog SRPSKOG VAMPIRA!

Informer.rs

Vesti

(VIDEO) "UŠAO SAM U VODENICU SAVE SAVANOVIĆA, A ONDA SE DESILO..." Urednik Informera doživeo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE u kući prvog SRPSKOG VAMPIRA!

Podeli vest

Malo ko zna da je jedan od najstrašnijih srpskih horor filmova Leptirica rađen po prvom srpskom vampiru Savi Savanoviću. Upravo prve priče o vampirima krenule su iz malog srpskog sela nadomak Bajine Bašte, Zarožja

Baš u ovom selu, u vodenici na reci Rogačica živeo je Sava Savanović. Vodenica je vremenom propadala, a pre nkoliko godina obnovljena je, ipak, iako je prošlo dosta vremena od priča o ovom vampiru, seljani vodenici i dalje ne žele da priđu.

Selo Zarožje i vodenica u kojoj je živeo prvi srpski vampir prvi su na listi mesta koje posećuju turisti i pored strašnih priča koje se vezuju za ovo mesto.

Kako prvi srpski horor film "Leptirica" dobija svoj nastavak, a snimanje kreće uskoro, ekipa portala Informer.rs uputila se u Zarožje kako bi posetila Savinu vodenicu. 

Sam put preko Debelog brda deluje prelepo. Čist vazduh, priroda, pogled prosto puca, pa nije ni čudo što se turisti upravo odlučuju za ovaj kraj zapadne Srbije.

Ko je bio Sava Savanović?

Prema predanju, Sava je živeo u staroj vodenici, ispod izvora reke Rogačice. Bio je aktivan 1700 -ih. Retko su ga viđali tokom dana i posećivali su ga samo seljani koji su hteli da kupe brašno. Kako legenda kaže, nikada se nisu vratili iz mlina.

Foto: printscreen

Jednog dana, kupac koji je otišao da kupi brašno u Savinom mlinu, našao ga je mrtvog. Na vratu je imao dve krvave mrlje, a iz usta mu je izašao žuti leptir.

Mlin je napušten i proširila se glasina da je uklet.

Kada smo stigli u selo Zarožje primetili smo tablu sa natpsiom "Savina vodenica". Dakle, 3 kilometra od glavnog puta nas dele do susreta sa onim o čemu svi pričaju, ali čega se svi i plaše.

Put ka vodenici je asfaltiran, priroda je prelepa. Sa obe strane puta gusta šuma, sve deluje kao u nekim filmovima. Dobar deo puta nema kuća sa strane, a onda, nedaleko od vodenice nailazimo na prvu kuću, i srećemo se sa meštanima.

Ono što su nam ispričali, malo nas je pokolebalo, ali smo odlučili da nastavimo i uđemo u vodenicu.

Foto: Informer.rs

Meštanin Zarožja koji i danas prioveda priče

- Kruže opasne priče ovde u selu Žarožje. Dole u dnu ima vodenica, tu je živeo Sava Savanović. Mnogi su išli da melju tu u vodenicu i naletali su na njega. On je dole, hoda, narod se plaši. Ja sam nabavio malog vuka, ne smem da idem dole i dan danas se plašim - rekao nam je jedan o dmeštana koji se zatekao ispred kuće.

Njegova supruga se začudila kako uz sebe nemamo neku zaštitu koju koriste seljani, a koja se, prema predanjima, koristi u borbi protiv vampira.

- Idete goloruki? Svi idu dole i obavezno nose glogov kolac, krst od ljeske i beli luk. Ne smemo ništa da vam pričamo, onda nećete otići dole - počela je priču ona. 

Za trenutak smo zastali, pogledi su nam se susreli, dramska pauza, a onda smo odlučili da nam ipak priču kaže. 

Foto: Informer.rs

Meštanka koja nas je malo zastrašila

- Moj muž je vodio neke iz Beograda dole. Poneo je pušku, hteo je dole da opali u vazduh malo, da im pokaže i puška nije htela da opali. To se nikada nije desilo da puška neće da opali. I kada su se vratili ovde kući puška opalila. Svi se naježili, nisu mogli da se povrate - završila je priču koja nam je donekle poljuljala samopuzdanje. 

Priča je bila jeziva, kako je rekla meštanka, ima još jezivijih, mi goloruki, glogov kolac nemamo, beli luk takođe. Stojimo, razmišljamo, ali novinarski duh je toliko jak pa odlučujemo da krenemo. Kako kažu kolege, sve za dobru priču. Pomislili smo, ovo je baš sve idemo goloruki Savi "na noge".

Spuštamo se još nekih kilometar i po, a onda nastaju prvi problemi.

Parkirali smo automobil malo dalje, a onda smo shvatili da bi bilo bolje da priđemo bliže. 

Okrećemo automboil, a on nikako ne sluša. Mi levo, on ka desno, i obrnuto. Priznajemo, malo smo se pokolebali, ali nismo odustajali. Uspeli smo da priđemo. 

Izlazimo iz vozila, palimo kameru i krećemo. 

Reka Rogačica je veoma plitka ali jako bistra i prizor je prelep. 

Foto: Informer.rs

Savina vodenica smeštena je na reci Rogačici, u sred šume

Sa desne strane ugledali smo čuvenu vodenicu. Krećemo ka njoj. 

Prva prepreka je mostić, koji nije baš toliko stabilan, pa sam, kao jedini muški "predstavnik" ekipe odlučio da pređem, uđem i snimim unutrašnjost.

Ljubavna priča o Strahinji i Radojki

Posle mnogo godina, mladić po imenu Strahinja zaljubio se u devojku po imenu Radojka. On je bio siromašan seoski čovek, dok je ona bila ćerka lokalnog trgovca koji nije odobravao njihovu ljubav zbog različitih društvenih statusa. Međutim, Strahinja je bio odlučan u nameri da pridobije trgovačke simpatije i oženi se Radojkom.

Stoga je odlučio da preuzme napuštenu, ukletu vodenicu sa namerom da je ponovo pokrene kako bi na kraju sam stekao neko bogatstvo. Iako ga je Radojka molila da to ne učini, Strahinja je oživeo mlin.

Seljani su sve češće počeli da posećuju mlin kako bi kupili žito, pa je Strahinjin posao cvetao. Ali, svake večeri se čula čudna zveckanja. Plašeći se legendi o tom mestu, spavao je u maloj prostoriji bez prozora koju je zaključao i držao pištolj pored kreveta.

Iako je bio prestravljen, misli o ženidbi sa Radojkom zadržale su Strahinju.

Foto: printscreen

Poljubac žutog leptira

Jedne večeri zveckanje je bilo još glasnije i uznemirujuće nego ikada ranije. Unutrašnjost mlina je zveckala, kao i vrata Strahinjine sobe sve dok se brava nije slomila i pojavio se čudan čovek. Šokiran, Strahinja je u strahu povikao i upitao čoveka ko je on. Bio je to Sava Savanović.

Bez oklevanja, Strahinja je ispalio pištolj u grudi čoveka. Sava je vrisnuo i odleteo iz kuće, dok je Strahinja vikao u pomoć.

Zajedno sa seljacima otišao je na groblje, na grob Save Savanovića. Zanimljivo je da je zemlja oko groba bila mokra. Strahinja je počeo da kopa. Došao je do kovčega i otvorio ga. Unutra je bio visoki čovek koji ga je te noći posetio u mlinu. Imao je svežu ranu od metaka u grudima. Strahinja je Savinim grudima zabio metalni šiljak. Mali, žuti leptir izašao je iz Savinih usta kad je zauvek umro.

Strahinja je otrčao do Radojkine kuće da podeli dobre vesti. Kad je ušao u njenu sobu, primetio je otvoren prozor sa koga je uleteo žuti leptir i sleteo na Radojkine usne. Pre nego što je Strahinja mogao bilo šta da učini, leptir je nestao Radojki u ustima.

Probudila se kao vampir sa dva oštra zuba i napala Strahinja, pijući mu krv i pretvarajući ga u vampira. I tako bi konačno mogli zauvek biti zajedno.

Dve koleginice ostaju ispred vodenice, jer, ako mi se nešto desi, da bar one imaju nekome da ispričaju šta je bilo (sada se ovome smejemo, tada nam nije bilo svejedno). 

Foto: Informer.rs

Polako prilazim ulazu,nije mi svejedno, zakoračio sa unutra, a onda šok. Čuje se udar, skačem, kamera se trese (kao što se može videti u snimku). Za trenutak sam stao, sledio se, a onda sam čuo smeh moje dve koleginice koje su bile ispred. Udarile su od bočne strane vodenice kako bi me uplašile. Uspele su u tome, zaista su uspele.

Ušao sam, snimio unutrašnjost, a onda polako nazad preko istog mostića do njih dve. Jezivo jeste, ali od Save ni traga ni glasa. 

Foto: Informer.rs

leptirica sletela na ruku

Međutim, po završetku snimanja, neposredno pred ulazak u automboil, na ruku mi je sletela leptirica. Ko zna, možda ju je Savo poslao kao upozorenje.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zubati drekavac iz Šarenika

pre 1 godinu

Vidim samo brbljivog, zubatog drekavca ???

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set