• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

29.07.2022

10:21

PRIČA KOJA VRAĆA VERU U LJUBAV! Olgica i Radovan više od pola veka zajedno, ovo je njihov recept za uspešan brak

V.N.

Vesti

PRIČA KOJA VRAĆA VERU U LJUBAV! Olgica i Radovan više od pola veka zajedno, ovo je njihov recept za uspešan brak

Podeli vest

Da istinska ljubav nema prepreke, dokazuje i priča Olgice (76) i Radovana (86) Zarića iz Kikinde koji su na ludi kamen stali pre 59 godina. Njemu je bilo 26, a njoj samo 16 kada su jedno drugom izgovorili DA, pa radili i stvarali na njivi od jutra do mraka, a to ih je, uz pesmu i veselje, međusobno poštovanje i posvećenost, saglasni su danas, održalo više od pola veka

Posle 59 godina braka, supružnici Olgica i Radovan i danas se poštuju i vole. Poznati kikindski poljoprivrednici prisećaju se dana kada su se upoznali, a onda je kao klinka Olgica “uskočila” u kuću Zarića, u  Njegoševoj ulici, u  trećem frtalju. Potom su usledili dani velikih iskušenja, ispunjeni radom, pesmom i igrom. Trebalo je sve pregrmeti, pričaju danas.

Foto: V.N.

Olgica i Radovan pola veka zajedno

- Upoznali smo se na kursu u Poljoprivrednoj  školi davne 1962. Pre toga je nisam nikada video, ni znao za nju- priseća se Radovan. Pričalo se da lepo peva, a ja sam svirao harmoniku, i to do skoro. Zabavljali smo se četiri meseca i onda sam je doveo kući - priča Radovan o početku ljubavi stare više od pola veka. Bog me je uputio da je ona ta suđena za ceo život - kaže za Informer.

Dok prebira po crno-belim uspomenama u foto-albumu, Olgica se tačno seća dana kada je još kao dete otpočela zajednički život sa deset godina starijim Radovanom koji ništa nije moglo da prekine.

- Čekali smo zajedno 1963. godinu, a uoči Svetog Save, 26. januara, došla sam da živim kod njega. Tada sam imala 16 godina, i već 10. maja smo se venčali. Pošto nisam bila punoletna, moji roditelji su morali da dođu u opštinu da potpišu odobrenje, a onda smo se venčali i u crkvi - seća se Olgica.

Naslednici su bogatstvo

Zarići žive od poljoprivredne penzije, skromno, a zemlju koju su nekada obrađivali, sada daju u arendu.

Za sebe tvrde da su bogati ljudi, jer  pored petoro unučadi imaju i dve praunuke.  U Kikindi im je ćerka Danica (58), a unuka Svetlana (38) živi u Dortmundu u Nemačkoj, i ima dve devojčice, Lenu (10) i Kalinu (6). Pokojna ćerka Snežana (54) živela je u Novom Sadu, a iza sebe je ostavila naslednicu Saru (29) koja se nedavno udala i sina Matiju (23). Treća ćerka Biljana (50) živi u Kikindi i ima dvoje dece Janu (22) i Maneta (12) koji su od bake i deke nasledili veliku ljubav prema pesmi i muzici.

Biljana je osnivač poznate Ženske pevačke grupe “Melizmi” koja neguje tradiciju i  čuva stare običaje od zaborava.

Paorska kuća zahtevala je od devojčurka potpuno angažovanje, pa su dani zajedno sa Radovanom prolazili u iscrpnom radu na njivi, od jutra do mraka, dok je svekrva čuvala tri ćerke. Nakon rada, uvek se uveče našlo vremena za muziku i veselje, pesmu i igru.

Foto: V.N.

Ogica se za Radovana udala sa 16. godina

Zajedno i u tuzi

Brak prožet uzajamnim razumevanjem, poštovanjem i brižnošću, ali i tragedijom, poremetio je lepotu proživljenih godina. Smrt srednje ćerke Snežane, pre tri godine, zauvek je urezala nezaceljivu ranu. Radovan i Olgica, zajedno u tuzi, jedno drugog hrabre da nastave dalje.

- Ležemo i budimo se u tuzi. Ja hrabrim njega, a kada ja padnem, on mene. Teško je, ali moramo dalje, najviše zbog ćerki, petoro unučadi i dve praunuke-sa suzom u oku i tugom u glasu kaže Olgica i dodaje da je od tragedije koja ih je zadesila utihnula i harmonika u nekada kući punoj ljudi, gde se sve orilo od muzike i pesme.

Foto: V.N.

Posle 60 godina zajedničkog života i dalje u skladnom braku

Brak-obostrana žrtva

Olgica koja se nije štedela da bi održala bračnu harmoniju kaže da bi se opstalo u braku potrebno je požrtvovanje obe strane.

- Živimo u skladnom braku, bilo je i teških trenutaka, ali i požrtvovanja sa obe strane, da bismo opstali. U današnje vreme brak kratko traje. Žene su ranije imale drugi smisao života, a moja majka mi je jednom rekla: "Kakav si cvet uzbrala, takav treba da mirišeš. Kako radiš, tako će ti biti, a trudi se da bude dobro“-priča Olgica. 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set