• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RINA

29.07.2022

21:03

NA SAJMU JAGODASTOG VOĆA IZABRAN JE NAJBOLJI POLJOPRIVREDNIK! Obrađuje čak 60 hektara zemlje, a radi od jutra do sutra!

RINA

Vesti

NA SAJMU JAGODASTOG VOĆA IZABRAN JE NAJBOLJI POLJOPRIVREDNIK! Obrađuje čak 60 hektara zemlje, a radi od jutra do sutra!

Podeli vest

Milojko iz sela Brekovo kod Arilja obrađuje 60 hektara zemlje i kaže da radi od jutra do sutra

Težak rad i mnogo truda su osnovni preduslov ukoliko želite biti uspešan poljoprivrenik jer na seoskom imanju uvek ima posla. U svako doba dana, ali i u svako doba godine.

To vrlo dobro zna i Milojko Jovanović iz Brekova kod Arilja koji je još kao mladić počeo da se bavi teškim poslom. Danas obrađuje 60 hektara zemlje, bavi se voćarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. I upravo je on na prvom Sajmu jagadostog voća i proizvoda zaštišćenog geografskog porekla u Arilju proglašen za najboljeg poljoprovrednika.

Foto: RINA

Sajam jagodastog voća i proizvoda sa zaštičenim poreklom

Uz trud i prihod

- Uzgajam maline i krompir, imam 14 krava. Danas je potrebno baviti se raznim granama kako bi mogli da zaradite i uspete. Nastojao sam da zaokružim donekle proces proizvodnje, pa tako stajnjak koristim za maline i tako u krug. Ove godine smo svakako najzadovoljniji kako smo prošli sa malinama, cena je bila dobra kao i rod. Prihodi po aru su bili oko 230 kilograma, što je sasvim zadovoljvajuće imajući u vidu da je prošle godine bila velika suša. Rad od jutra do sutra karakteriše rad svakog seljaka, samo koliko se potrudimo toliko ćemo i imati - kaže za RINU Milojko.

Arilje se smatra prestonicom maline u Srbiji, stoga nije ni čudo da se festival posvećen jagodastom voću održi upravo u ovoj opštini. Na sajmu je svoje proizvode izložilo oko 100 proizvođača. Pored proizvođača sajmu prisustvuju predstavnici Udruženja proizvođača, predstavnici resornog Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije.

- Arilje zaslužuje ovakav sajam. Drago mi je da je preko 100 izlagača danas ovde i naša je želja da ovaj sajam sledeće godine traje duže od jednog dana - rekao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Foto: RINA

Milojko je najbolji poljoprivrednik

Prestonica maline

Sajam je otvorio pomoćnik ministra poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević.

- Ministarstvo poljoprivrede podržava ovakve inicijative. Nije čudo što se ovakav sajam održava baš ovde u Arilju, u prestonici maline. Ono što je bitno jeste zajednički rad ministarstva, relevantnih službi i samih proizvođača u prethodne četiri godine gde imamo velikih pomaka. Ministarstvo je tu da sluša, koji su to problemi proizvođača i mi gledamo kako možemo da pomognemo. U prethodne četiri godine sve je išlo na ruku i nama i vama i mi ćemo, kao država gledati da i dalje pomažemo, prvenstveno proizvođačima. Nadam se da će ovaj sajam postati tradicija - rekao je Aleksandar Bogićević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Održana je i konferencija

Pored samog sajma, održana je i konferencija na temu "Mogućnosti inteziviranja proizvodnje jagodastog voća u Srbiji - novi trendovi i izazovi", na kome je uvodno predavanje održala prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na sajmu se svoje proizvode izložili domaći proizvođači i predstavnici proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set