• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

13.09.2022

16:28

NE, OVO NIJE KOLORADO! Ova planina u Srbiji krije NESTVARNU lepotu, a jedno mesto upoređuju sa kanjonom u Americi! (FOTO/VIDEO)

Informer/Andrijana Nikolić

Vesti

NE, OVO NIJE KOLORADO! Ova planina u Srbiji krije NESTVARNU lepotu, a jedno mesto upoređuju sa kanjonom u Americi! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Neistražena i divlja priroda naše zemlje krije prelepe krajolike kakve ne možemo ni da zamislimo. Dovoljni su dobra volja, avanturistički duh, slobodno vreme, malo novca i magija može da počne

Na samom istoku Srbije nalazi se Stara planina. Ona predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva karpatsko–balkanski planinski luk. Iako teritorijalno više pripada Bugarskoj, Stara planina se prostire na teritorijama opština Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Ova planina je bogata rekama, a uz to i vodopadima koji važe za izuzetnu turističku atrakciju.

Odlučili smo da se upustimo u avanturu, pa smo tako krenuli od Pirota, preko naselja Temska, Toplog Dola, pa sve do Rsovaca, Visočke Ržane i Rosomače.

Odmah po dolasku u selu Temska, nadomak manastira Svetog Đorđa, uočavamo životinje koje se slobodno kreću po livadi. Mirne, negovane, site. Važno je napomenuti da je ovaj manastir pod zaštitom države od 1948. godine.

Svraćamo do vodopada Bukovački do. Do njega se dolazi asfaltnim putem, koji prolazi kroz kanjon prema selu Topli do. Vodopad se nalazi sa desne strane puta, na udaljenosti od 50 metara. Njegova visina je oko 10 metara i spada u grupu manjih vodopada.

Foto: Andrijana Nikolić

Vodopad Bukovački do

Nastavljamo ka selu Topli Do. Do sela se dolazi iz pravca sela Temska i prolazi se kroz kanjon reke Temštice, koja je poznata kao “Mali Kolorado”, a on je zasigurno jedan od najlepših i najatraktivnijih kanjona ovakvog tipa u Srbiji.

Foto: Andrijana Nikolić

Topli Do predstavlja klasično planinsko selo. Prvi utisak koji stičemo je kao da je vreme stalo. Primećujemo trošne čatmare i tek po koje starije meštane koji rado pozdravljaju planinare i turiste. U centru sela se nalazi i oronuli muzej Staroplaninskog čoveka koji vraća u vremena kada je selo vrvelo od života.

Naše sledeće stanice su sela Rsovci i Visočka Ržana. Okružena planinskim masivima, osećamo se kao da smo u poseti nekim od najznačajnih svetskih planinarskih centara, a ipak smo u našoj zemlji.

U selu Visočka Ržana smo se susreli sa jednim povratnikom. Radni vek je proveo u Beogradu, a sada, pod stare dane je rešio da se vrati na dedovinu. Na naše pitanje da li u selu ima dece, ovaj meštanin ističe da se porodice polako stvaraju. Dakle, dobro je što sela ne izumiru, već se život polako vraća.

Foto: Andrijana Nikolić

Selo Visočka Ržana

Naša krajnja destinacija je kanjon reke Rosomače, odnosno Rosomački lonci. Kanjon se nalazi u Parku Prirode „Stara planina“, u neposednoj blizini sela Slavinja, od koga se pruža do sela Rosomač u dužini od oko 500 metara. Teren oko kanjona se sastoji od kamenitih zaravni i pokriven je travom i žbunjem. Zbog strmine stena, vodi u „loncu” je skoro nemoguće prići. Ovaj prizor nas je neverovatno podsetio na kanjon Kolorada u Americi. Srećom, turista ima, pa mogu da se dive ovoj lepoti.

Foto: Andrijana Nikolić

Rosomački lonci

Za nezaboravno iskustvo i prelepe uspomene vam nisu neophodni daleki krajevi. Sve imate ovde. Srbija krije nestvarno lepe kutke koji tek čekaju da budu otkriveni. Izdvojite vreme, uzmite mape i krenite u avanturu!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set