• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

14.09.2022

12:51

TOPLO-HLADNO DO KRAJA MESECA! Posle saharskog peska stižu i PRVE PAHULJE, a onda se spremite za potpunu promenu vremena!

Pixabay

Vesti

TOPLO-HLADNO DO KRAJA MESECA! Posle saharskog peska stižu i PRVE PAHULJE, a onda se spremite za potpunu promenu vremena!

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu do kraja septembra

Prema prognozi meteorologa Ristića narednih dana očekuje se smena sunca i oblaka, saharski pesak, prve pahulje i pravo Miholjsko leto.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

- Polje visokog pritiska iznad Atlantskog okeana i razvoj dubokog ciklona nad Skandinavskim poluostrvom usloviće priliv hladnog vazduha sa Arktika, odnosno Severnog pola, u veći deo Evrope, što će označiti kraj leta i početak jeseni. Na višim planinama očekuju se prve pahulje. Istovremeno, južni deo Evrope je pod uticajem termobaričnog grebena i tropskog vazduha iz severne Afrike sa temperaturom preko 30°C. "Sudar" arktičkog i tropskog vazduha biće nad Balkanom, posebno nad našom zemljom, što će usloviti velike količine padavina, jak vetar i pad temperature. Zbog jakog jugozapadnog strujanja koje donosi vazduh iz severne Afrike i Sredozemlja, oblaci iznad nas u četvrtak, 15. septembra i delimično u petak, 16. septembra, dok ne prođe hladni front, biće puni saharskog peska - ističe Ristić.

U četvrtak, 15. septembra, ujutru i pre podne umereno oblačno, sparno i toplo. Najviša temperatura u većini mesta preko 30°C. Posle podne i uveče uticaj talasa vlažnog vazduha sa zapada koji će usloviti naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Postoje uslovi za lokalnu pojavu intenzivnijih pljuskova sa gradom i jakim vetrom.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Prema rečima meteorologa u petak se u Srbiji pre podne očekuje toplo i sparno, dok se u večernjim satima očekuje pad temperature i kiša.

- Naša zemlja će u petak, 16. septembra, biti pod uticajem nestabilnog tropskog vazduha i približavanja hladnog arktičkog fronta sa severa. Do „sudara” će doći u popodnevnim i večernjim satima, kada se očekuju velike količine kiše, pljuskovi, grmljavina, pad temperature i pojačan severozapadni vetar, pa bi odvode trebalo očistiti gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost poplava. Najviše temperature od jesenjih 20°C na krajnjem serveru do letnjih 30°C na jugoistoku zemlje.

Za vikend u subotu i nedelju, 17. i 18. septembra Ristić najavljuje pravo jesenje vreme, sveže, pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pojačanim severozapadnim vetrom.

U nedelju tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Foto: screenshot

Prve pahulje na Kopaoniku

Meteorolog najavljuje priliv hladnog vazduha sa severa naredne nedelje koji će doneti i prve pahulje na Kopaoniku-

Od ponedeljka, 19. septembra, do petka, 23. septembra, polje visokog pritiska iz zapadne Evrope će postepeno jačati prema nama, biće promenljivo, više oblaka nego sunca, povremeno sa kišom, pljuskovima, posebno u brdovito-planinskim predelima. Zbog daljeg priliva hladnog vazduha sa severa tokom naredne nedelje, prve pahulje očekuju se na vrhu Kopaonika.

Naročito posle vedrih noći, jutra će biti hladna sa temperaturom od 5-10°C u nižim predelima i -2-3°C na planinama. Maksimalne temperature tokom celog perioda biće ispod proseka za septembar i kretaće se od 15-20°C u nižim predelima i 7-12°C na planinama.

Jesen počinje lepim vremenom

Početak jeseni obeležiće lepo vreme uz porast dnevne temperature, a predstoji nam lepo Miholjsko leto uz dosta sunca.

- U petak, 23. septembra, počinje jesen, ali i lepše vreme. Sve više sunca,a sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše uz postepeni porast dnevne temperature, što će nas uvesti u najlepši deo jeseni poznat kao Miholjsko leto. Uz dosta sunca i sveža jutra, maksimalna temperatura krajem treće dekade septembra i početkom oktobra kretaće se od 22-27°C stepeni Celzijusa u nižim predelima i od 14-19°C na planinama  - kaže naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set