• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: S.Kostić

16.09.2022

21:42

SVE ŠTO STE HELI DA ZNATE O SRPSKOM KAVIJARU, A NISTE DO SAD ZNALI! Prvi recept za ajvar objavila je jedna Novosađanka krajem 19.veka

S.K.

Srbija

SVE ŠTO STE HELI DA ZNATE O SRPSKOM KAVIJARU, A NISTE DO SAD ZNALI! Prvi recept za ajvar objavila je jedna Novosađanka krajem 19.veka

Podeli vest

Druga polovina septembra je vreme kada se u velikom broju domaćinstava širom Srbije sprema ajvar ili kako ga je legendarni Momo Kapor nazvao srpski kavijar

Osnova za spremanje je uglavnom ista , crvene paprike najpre ispečene, zatim oljuštene i samlevene u velikim količinama, čime se uglavnom bakće ženski deo populacije, a zatim višečasovno upržavanje u najvećoj šerpi na šporetu, uz dodavanje soli i ulja, a majstori za mešanje su uglavnom muškarci.

Uz ono na svakih par minuta od dama džangrizavo „ pazi da ti ne zagori“. Naravno, ajvar. Ne retko se razmenjuju recepti za pravljenje najboljeg ajvara, sa različitim podvarijantama, Malo je poznato da je prva Srpkinja koja je stekla popularnost napisavši kuvar Katarina Popović Midžina iz Novog Sada, koja je, sa željom da domaćicama pomogne da unaprede svoje kuvanje, napisala „Veliki srpski kuvar“, štampan 1877. godine u tadašnjoj Austrougarskoj.

Ono po čemu je delo Katarine poznato je i da je u pitanju prvi kuvar pisan na narodnom jeziku i ćiriličnom pismu. Kuvar je postao veoma popularan i imao je sedam izdanja, a u prva četiri je bio prvi pisani recept sa spremanje popularnog ajvara, a u receptu objašnjena i upotreba plavog patlidžana u njegovom spremanju.

Originalni recept iz 19.veka

Za one koji bi probali nešto staro/novo evo tog prvog recepta za ajvar tog vremena.

- Tri poveća modra patlidžana metnu se na jaku žeravicu da se peku. Na svaki patlidžan uzmu se 4 babure paprike i ispeku na ploči od ognjišta („šparherdu“). Kad oboje budu pečeni, metnu se paprike u hladnu vodu, a patlidžan se oljušti (najbolje malom srebrnom kašikom), pri čemu se mora paziti da se meso u pečenom patlidžanu ne ogaravi ljuskom, a da na njemu od iste ni mrvice ne ostane. Tada se i sa paprika nožem gornja koža sljušti, metnu i paprike i patlidžan u drven avan u kome se pre toga utuklo 2-3 češnja bela luka, smesa se drvenim tučkom dobro utuče da bude pođednako sitna, saspe u činiju, doda tri na trenicu utrvene glavice crna luka, prema ukusu se osoliž i sirćetom okiseli, naspe 3 kašike fina ulja (zejtina), dobro izmeša, saspe u staklenu činijicu, prelije odozgo još malo uljem i nosi na sto“. Ko nema srebrne kašike, neka pomenuti posao obavi drvenom ili staklenom kašičicom, ili kašičicom odnosno nožem od roga. Ovaj ovako načinjen ajvar može se na hladovini održati nekoliko dana.

Foto: printscreen/TVIN

 
Pravi ajvar samo onaj od cepkanih paprika

Sasvim je zanimljivo da je „pravim ajvarem smtarala onaj od cepkanih paprika, pravljen pre pojave mašina za mlevenje. Ako se dodaje drugo povrće, smatralo se da to nije ajvar nego pinđur (paprika, paradajz), ljutenica (paprika, paradajz i ljute papričice) ili malidžano (zelena paprika, zeleni paradajz, patlidžan).

Inače, autorka kuvara na jednom mestu je objedinila recepte koje je i sama probala, pri čemu se služila majčinim beleškama i iskustvom prijateljica. Na 622 stranice stalo je oko hiljadu kulinarskih đakonija (sve o pravljenju čvaraka, kobasica, variva, zimnice, slatkiša…) na kojima bi pozavideli i vrhunski kuvari ovog vremena.

U „Velikom srpskom kuvaru“ Katarina je opisala i način serviranja, dekorisanja jela i dala savete o organizovanju večera, prijema i kako treba da bude opremljena kuhinja.
 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Hitno saopštenje iz Humske! Oglasio se Partizan zbog Miloševića!
Partizan

Hitno saopštenje iz Humske! Oglasio se Partizan zbog Miloševića!

Fudbalski klub Partizan obaveštava javnost da je Savo Milošević podneo ostavku na funkciju šefa stručnog štaba prvog tima. Nakon razgovora sa članovima Radne grupe zaduženim za sportska pitanja, Predragom Mijatovićem i Dankom Lazovićem, doneta je zajednička odluka o prihvatanju ostavke.

02.12.2024

16:57

Novi detalji iz Humske! Mijat sugerisao Savi koje igrače treba da stavi u prvi tim?!
Partizan

Novi detalji iz Humske! Mijat sugerisao Savi koje igrače treba da stavi u prvi tim?!

Pored toga što trener fudbalera Partizana Savo Milošević (51) nije želeo da prihvati smanjenje plate veće od deset posto, u javnost su isplivale nove informacije vezane za njegovu iznenadnu ostavku. Navodno je iskusni stručnjak zbog odluka o sastavu ekipe ušao u sukob sa Predragom Mijatovićem (55), članom Privremenog organa zaduženog za sportski sektor.

02.12.2024

13:31

Planeta

Zabava

Dragana Radakovic naša i svetska operska diva imenovana je za direktora opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu
Kultura

Dragana Radakovic naša i svetska operska diva imenovana je za direktora opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu

Rođena je u Novom Sadu. Diplomirala i magistrirala je dva odseka: dirigovanje i solo pevanje, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dirigovanje je završila u klasi prof. Stanka Šepića, a pevanje u klasi prof. Radmile Bakočević. Usavršavala se na Master classu kod Mirelle Freni, Renate Scotto i Nikole Mitića. Od 2000.godina je zaposlena na FMU, a danas vodi predmet Operski studio, u zvanju vanrednog profesora.

02.12.2024

11:25

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Haris Džinović piše knjigu o sebi! Pevač otkrio i kada će je izdati
Estrada

Haris Džinović piše knjigu o sebi! Pevač otkrio i kada će je izdati

Turistička organizacija Tivat za doček Nove 2025. godine sprema spektakularno veče uz regionalne muzičke zvezde. Jedan od izvođača u najluđoj noći je i pevač Haris Džinović koji je sada otkrio koliko se raduje tom danu, spomenuo je i decu, a na pitanje o bivšoj ženi Melini nije rekao ni reč.

02.12.2024

22:11