• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.P.

20.09.2022

20:17

SRPSKA PRESTONICA SIRA I KAČKAVALJA! Vrhunski majstori za mlečne prerađevine se okupili u Pirotu

Informer

Vesti

SRPSKA PRESTONICA SIRA I KAČKAVALJA! Vrhunski majstori za mlečne prerađevine se okupili u Pirotu

Podeli vest

U Pirotu je održan peti po redu Festival kačkavalja na kome su vrhunski majstori za mlečne prerađevine prezentovali, a posetioci mogli da probaju, najpopularnije specijalitete iz zemlje poput čuvenog pirotskog kačkavalja i sira, zatim belmuža, poznatog po afrodizijačkim svojstvima, đubeka, ali i italijanskog uličnog specijalita - kaco kavalo

Reč je o đakoniji koja je veoma popularna u Italiji, najčešće se jede na ulici, u pokretu i zapravo je reč o rastopljenom kačkavalju koji se maže na prepečen hleb. 

Pripremu italijanskog specijaliteta - kaco kavalo, prezentovali su vrhunski majstori pirotske Mlekarske škole, koja je poznata po pirotskom kačkavalju i siru.

Profesor praktične nastave u Mlekarskoj školi Aleksandar Mančić kaže da se ovaj specijalitet često može naći na ulicama Italije.

- Italijani ga prave od specijalne vrste sira koja se proizvodi vrlo slično našem pirotskom kačkavalju. Mi smo ovaj specijalitet iz praktičnih razloga prilagodili našim uslovima pa se topljeni sir maže na bećarac. Reakcije velikog broja posetilaca Festivala koji su probali kaco kavalo su odlične jer je reč zaista o jednom vrhunskom specijalitetu - kaže Živković.

Osim italijanskih specijaliteta, u sklopu Festivala kačkavalja prezentovana je i izrada belmuža, specijaliteta koji je specifičan i za Staru planinu, ali i za Svrljig i druge planinske krajeve u ovom delu Srbije.

Belmuž se pravi od mladog ovčijeg sira, koji se rastapa u kazanu uz dodavanje kukuruznog brašna. Reč je o pravoj energetskoj bombi pa se ne preporučuje konzumiranje u velikim količinama, a mnogi tvrde da ovaj specijalitet ima i dokazana afrodizijačka svojstva, zbog čega se i nalazi imenica - muž-muškarac, u nazivu ove đakonije. 

Festival nije mogao da prođe bez đubeka, sve popularnijeg specijaliteta koji predstavlja zapravo mladi kačkavalj koji se servira takođe rastopljen ili grilovan na roštilju. Prezentaciju izrade đubeka izvršili su majstori Mlekarske škole u Pirotu. 

Na Festivalu je učestvovalo više od 20 izlagača, organizator je Turistička organizacija Pirot uz pokroviteljstvo Grada Pirota. Festival je održan u holu Doma kulture u Pirotu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set