• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.09.2022

18:47

DO SUTRA ĆE U NEKIM MESTIMA PASTI VIŠE OD 50 LITARA KIŠE! Meteorolog upozorava: Ciklonska aktivnost iznad Srbije, očekuju nas OBILNI PLJUSKOVI

Tanjug

Vesti

DO SUTRA ĆE U NEKIM MESTIMA PASTI VIŠE OD 50 LITARA KIŠE! Meteorolog upozorava: Ciklonska aktivnost iznad Srbije, očekuju nas OBILNI PLJUSKOVI

Podeli vest

Pred nama sedmica uz toplo, ali i veoma promenljivo vreme, uz obilnije pljuskove večeras. Oko prvog oktobra temperature preko 25 stepeni, ali i dalje ostaje veoma promenljivo vreme uz česte pljuskove, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Iza nas je veoma hladan period, kada su temperature vazduha bile prave jesenje, a u subotu ujutro ponegde je zabeležen i prizemni mraz, a u Sjenici je na 2 metra iznad tla mereno -3°C. Tokom vikenda je došlo do osetnijeg otopljenja, a zahvaljujići veoma izraženom jugozapadnom strujanju, ovog jutra temperature u Srbiji su za 10 do 15 stepeni više u odnosu na jutarnje tokom vikenda i kreću se od 14 do 18°C, u Beogradu je 19°C. Toplo je i na planinama, na Zlatiboru je 14, u Sjenici 12, a na Kopaoniku 8.

Ove sedmice Srbija i naše područje biće uglavnom pod ciklonskom aktivnošću.

- Danas se centar veoma snažnog ciklona nalazio iznad severozapadne Evrope, a sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana i našeg područja sa centrom iznad Đenovskog zaliva. U sklopu ovog ciklona nad našim područjem preovlada jugozapadno strujajnje, sa kojim sa Mediterana stiže topla, ali i vlažna vazdušna masa, a ujedno stižu i čestice peska iz Sahare, pa će kiša biti ''prljava''. U Srbiji će danas biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine očekuju se posle podne, uveče i tokom noći, a do utorka ujutro u većini predela palo bi od 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 litara.

Foto: Tanjug

- Duvaće topao jugozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 17 do 23°C, u Beogradu do 21°C. I utorak će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, ali će padavine biti znatno manje intenzivnije u odnosu na dan ranije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 23°C. Jugozapadni vetar biće krajem dana kratkotrajno u skretanju na severozapadni. U sredu se usled severozapadnog visinskog strujanja, jer će se centar ciklona naći istočnije od našeg područja, očekuje priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa, pa će na severu i na zapadu Srbije biti svežije, uz maksimalne temperature od 18 do 20°C, dok će toplije i dalje ostatati na jugoistoku i istoku Srbije sa temperaturom do 25°C - kaže Đurić.

Već od podneva Srbija će biti biti pod uticajem ciklona sa centrom iznad centralne Evrope, pa će se ponovo uspostaviti jugozapadno strujanje i doći će do priliva tople vazdušne mase sa Mediterana.

Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C, a u petak još toplije, od 23 do 27°C, u Beogradu do 26°C. Četvrtak i petak doneće dosta sunčanih perioda i uglavnom suvog vremena, dok će uslova za kišu i pljuskove biti ponegde na severu, na zapadu i jugozapadu Srbije. Očekuje se i pojačanje južnog i jugozapadnog vetra. Tokom sledećeg vikenda sa severa Atlantika preko severozapadne i centralne Evrope premštaće se veoma snažan i dubok ciklon, u sklopu njega i hladni front, a ovaj sistem dovešće do formiranja i sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu. Ova sinotpička situacija usloviće da do našeg područja sa jugozapada i sa Mediterana dođe do priliva još toplije vazdušne mase, pa će u subotu biti veoma toplo, uz temperature od 22 do 28°C, a u nedelju koji stepen svežije. Očekuje se i povećanje oblačnosti, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće pojačan jugozaapdni vetar - navodi Đurić.

Foto: printscreen

Đorđe Đurić, meteorolog

U nedelju uveče centar ciklona iz centralne Evrope premestiće se u ponedeljak iznad istočne Evrope, a centar Đenovskog ciklona preko našeg područja dalje na severoistok iznad Karpata, pa će i hladni front preći preko našeg područja, uz skretanje vetra na severozapadni, a očekuje se i priliv svežije vazdušne mase.

- Početkom sledeće sedmice očekuje promenljivo oblačno i svežije, uz maksimalne temperature od 15 do 20°C. Prema trenutnim prognozama sredinom sledeće sedmice toplije, a potom se očekuje novo pogoršanje vremena i manji pad temperature. Prosečna maksimalna temperatura za kraje septembra i sam početak oktobra u Srbiji je od 18 do 24°C. Vidimo da su prošle sedmice temperature i za osam stepeni bile ispod proseka, da bi se za vikend vratile u normalne vrednosti, tako da se narednih dana očekuju uglavnom temperature oko prosečnih vrednosti. Oko prvog oktobra temperature bi bile i za sedam stepeni iznad proseka, da bi se nakon toga ponovo vratile ugčavnom na prosečne vrednosti za početka oktobra. Sedmica pred nama zbog ciklonske aktivnosti donoće nam i česte padavine - rekao je Đurić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set