• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

13.10.2022

22:00

TEŠKE GRDOSIJE ZAPOSELE VELIKI KRIVELJ! Uz njih će ovaj rudnik postati najveći u Evropi (FOTO)

V.J.

Vesti

TEŠKE GRDOSIJE ZAPOSELE VELIKI KRIVELJ! Uz njih će ovaj rudnik postati najveći u Evropi (FOTO)

Podeli vest

Najveći rudnik Kompanije Zi Đin, površinski kop ,,Veliki Krivelj,, u Boru, dobio je još 11 novih kamiona za prevoz rude i jalovine

Time je postojeća flota teških vozila koju čine 24 ,,belaza ,, i 6 NHL kamiona pojačana novim vozilima marke XDE 260, nosivosti 240 tona koja su stigla iz Kine.

Jedan kamion košta 2,63 miliona dolara, ili nepunih 310 miliona dinara dok je vrednost celog kontingenta vredan 29 milion dolara ili 3, 4 milijarde dinara. Njihova montaža poverena je kineskim proizvođačima dok će održavanje biti u rukama kriveljskih majstora, kažu u ovoj kineskoj kompaniji.

Foto: V.J.

 

- Novi kamioni izgledaju pomalo čudno, jer liče na buldoge zbog toga što su kratki a imaju jako široke korpe. Nadstrešnice im pokrivaju čitavu kabinu i izlaze izvan nje, pa je ona tako veća od čitave korpe. Reč je vozilima renomiranog proizvođača građevinskih i rudarskih mašina XCMG čija je nisivost 240 tona.

Modernog dizajna, koja ispunjavaju sve standarde svetski kvalitetno opremljenih kamiona, velikih očekivanja , kaže zamenik rukovodioca fabrike za elektromašinsko održavanje površinskog kopa ,,Veliki Krivelj ,, Nenad Đorđević.

U Komapaniji Zi Đin se nadaju da će novim kamionima biti mnogo lakše realizovati proizvodni plan.

- Tokom prošle godine ukupne iskopine u ,,Velikom Krivelju,, bile su ,,teške ,, 46 miliona tona, dok je ove godine plan da se dostigne 60 miliona tona. U tome će svakako pomoći nova flota kamiona koja ima odlične performanse . Zato su nadanja da će već naredne godine ,,Veliki Krivelj,, postati najveći rudnik u Evropi, između ostalog navodi rukovodilac kriveljskog kopa Chen Yaohuang.

Foto: V.J.

 

Inače, od dolaska kinske Kompanije Zi Đin proizvodnja u ovom borskom rudniku je utrostručena. Godine 2018. samo za devet meseci proizvodnje ostvarilo se 15,5 miliona tona iskopina, dok je ove godine do oktobra meseca dato 42,6 miliona tona.

U tom periodu uloženo je mngo novca u nabavku nove rudarske mehanizacije ali je takođe
investirano i u nove ljude.

Dosta je urađeno i po pitanju ekologije , na rekultivaciji degradiranih rudarskih površina. Dolaskom strateškog partnera sve je usmereno na ozelenjavanju površina sistematski i planski u svim rudarskim celinama koje posluju u okviru Komapanije Zi Đin.
 

Foto: V.J.

 

- Ozelenjavanjem se smanjilo i stabilizovalo širenje prašine koja se raznosila prema selu Oštrelj u Borskoj Opštini , tako da danas nema prekoračenja vrednosti suspendovanih čestica PM 10 , kaže Dragan Đorđević , zamenik Službe za ekologiju i napominje da je u planu da se do kraja kalendarske godine na području Bora i Majdanpeka zasadi još 250 hiljada sadnica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set