• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2022

13:26

OVAJ OKTOBAR JEDAN JE OD NAJTOPLIJIH OTKAD SE VRŠE MERENJA! Meteorolog otkrio do kada će trajati Miholjsko leto i kakvo nas vreme očekuje početkom novembra

printscreen

Vesti

OVAJ OKTOBAR JEDAN JE OD NAJTOPLIJIH OTKAD SE VRŠE MERENJA! Meteorolog otkrio do kada će trajati Miholjsko leto i kakvo nas vreme očekuje početkom novembra

Podeli vest

Gotovo letnje temperature poslednjih dana oktobra iznenadile su građane Srbije, a stiče se utisak da ovako toplu jesen odavno nismo imali, ipak meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs ističe da sušni i topli oktobri nisu nikakva retkost i da će se natprosečne temperature za ovo doba godine zadržati sve do početka novembra

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava da je oktobar ove godine jedan od najtoplijih i sušnijih od kada se vrše merenja.

- Polje visokog vazdušnog pritiska koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog leta ponovo je počelo da dominira nad Evropom, donoseći topao vazduh gotovo čitavom kontinentu i držeći ciklone dalje od evropskog kopna, ćineći oktobar 2022. godine jednim od toplijih i sušnijih od kad se vrše merenja. Sušni i topli oktobri nisu nikakva retkost i bilo ih je i ranije tokom prošlosti. Oni mogu javiti zbog produžetka letnje sezone, pod uticajem jakih toplotnih talasa tokom leta ili pojave tzv. Miholjskog leta - kaže naš sagovornik.

Najtopliji oktobar u Beogradu

Što se tiče naše prestonice, najtopliji oktobar u Beogradu od početka merenja desio se 1907. godine sa samo dva dana sa temperaturama ispod 20°C.

Prema rečima meteorologa Ristića male su šanse da će se ovakav oktobar ponoviti u bliskoj budućnosti.

Takođe 1935. godine imali smo najtoliju prvu dekadu oktobra od kad se vrše merenja i ona je imala čak 6 tropskih dana sa temperaturama iznad 30°C.

Visoke temperature i oktobarske suše

Najjače toplotne talase, Evropa je iskusila 2003., 2010., 2015., 2018., 2019., a sada 2022. godine. Tako se na primer oktobar 2015. i 2019. godine nalaze na top listi najtoplijih oktobara ikad zabeleženih u svetu kada su temperature prelazile 28 stepeni.

I u Srbiji se pamti oktobar 2019.godine koji je bio obeležen dugotrajnim Miholjskim letom. Posebno bi trebalo izdvojiti 23. oktobar 2019. kada je najviša izmerena temperatura u Beogradu bila 29°C, što je za oko 10°C iznad proseka za oktobar.

Tokom oktobra 2019. pored ekstremno visokih temperatura Miholjsko leto uslovilo je nedostatak padavina. Suša je bila zastupljena u delovima Vojvodine i nizijskim oblastima centralne i južne Srbije, dok je ekstremno jaka suša pogodila Ćupriju, Kraljevo i Kruševac.

Kako letnji toplotni talasi postaju sve češći i intenzivniji, tako se povećava i lista natprosečno toplih i suvih oktobara. 

- Oktobar 2020. godine takođe je bio pri vrhu liste najtoplijih i najsušnijih oktobara u Evropi i svetu, od kad se vrše merenja. To je bio najtopliji oktobar u Evropi do sad tokom kojeg je srednja temperatura bila za 1,6°C viša od proseka. Pre nego što je 2020. godine oboren rekord, najtopliji oktobar zabeležen je 2001, a drugi po redu 2006. Međutim oktobra 2020. srednja temperatura bila je za 0.1°C viša nego u oktobru 2001. i za 0.2°C viša nego u oktobru 2006. S druge strane oktobar 2020. bio je treći najtopliji zabeležen u svetu sa prosečnom temperaturom koja je za 0.1°C niža od najtoplijih oktobara 2015. i 2019. - ističe Ristić.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Vremenski izgledi do kraja meseca

Prema prognozi meteorologa Ristića lepo vreme sa natprosečnim temperaturama za ovo doba godine zadržaće se do početka novembra.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić

Naš sagovornik kaže da nas od danas očekuje ponovo jačanje anticiklona, porast pritiska i stabilizacija vremena.

- Ovakva sinoptička situacija usloviće pretežno sunčano, stabilno i suvo vreme do kraja oktobra. Posle vedrih noći, jutra će biti maglovita i hladna. Po kotlinama i dolinama reka jutarnja magla koja se može i duže zadržati, tamo će biti i hladnije tokom dana. Temperatura će biti u manjem postepenom padu ali i dalje nešto iznad proseka za kraj oktobra i kretaće se od jutarnjih 5-10°C do 17-22°C tokom dana - prognozira meteorolog.

Miholjsko leto nas napušta

Ristić napominje i da već u prvim danima novembra stiže hladniji vazduh sa severa i severoistoka što će dovesti do pada temperature.

- Početkom novembra ostajemo pod uticajem prostranog polja visokog vazdušnog pritiska i priliva nešto hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka, što će usloviti manji pad temperature za oko 5°C. Prognozirane dnevne temperature do 7. novembra kretaće se od 12-17 stepeni. Miholjsko leto nas polako napušta i počinje prava jesen- kaže meteorolog. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mane

pre 1 godinu

Vidim da me niste shvatili ozbiljno.Cela jesen i zima biće ekstremno topla.Država mora da se pozabavi pitanjem zaštite voda kao i njeno obezbeđenje za sledeću godinu.

PRKI

pre 1 godinu

Opet oće svetski rat da izazovu ali na tlu Evrope fašisti samo sada im je ime NATO-FAŠISTI.E kada je Evropa luda neka dozvoli ovo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set