• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

31.10.2022

17:56

SUNCE NA LUČINDAN NAJAVLJUJE OŠTRU ZIMU! Deda Radosav se prisetio verovanja vezanih za današnji praznik: Ako je na Svetog Luku sunčano i lepo vreme...

B. I.

Vesti

SUNCE NA LUČINDAN NAJAVLJUJE OŠTRU ZIMU! Deda Radosav se prisetio verovanja vezanih za današnji praznik: Ako je na Svetog Luku sunčano i lepo vreme...

Podeli vest

Danas je Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan i vrlo česta slava srpskih pravoslavnih porodica

Za ovaj praznik su vezana mnoga narodna verovanja, ali o jednom od njih kakva nas zima čeka za Informer.rs pričao je starac Radosav Ilić sa padina Zlatibora.

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Luku, a mnogi srpski domaćini ga u svom domu proslavljujaju kao krsnu slavu. Sveti Luka se smatra zaštitnikom lekara i medicinske profesije, a pravoslavni vernici veruju da moć njegovih moštiju može isceliti i najteže bolesti.

Oduvek je u našem narodu važila izreka za planinske krajeve "Sveti Luka, sneg do kuka", kao i za čobane "Sveti Luka, eto vuka", dok su se torovi sa stokom opasivali crvenim koncem ne bi li oterali zverinje od stoke.

Radosav Ilić, nekadašnji čobanin sa Murtenice, danas hrabro gazi nepunih 90 godina i priseća se verovanja vezanih za današnji praznik.

- Od malena se sećam kada su mi moji stari pričali o običajima i verovanjima za mnoge praznike tokom godine. Za Lučindan su uvek govorili da se po njemu ogleda zima. Ako je na Svetog Luku sunčano i lepo vreme, zima će biti oštra i duga, a ako je kišno vreme ili sneg zima će biti blaga, a godina rodna - priseća se Radosav i dodaje: 

- Takođe se veruje ako je stoka na Lučindan ujutru podvila noge dok leži da će zima i godina biti teške, a ako su im noge opružene zima će biti laka, a godina sa puno letine.

Sudeći po ovogodišnjim vremenskim prilikama i verovanjima vezanim za stoku, zima će u zlatiborskom kraju biti oštra i duga na šta su gorštaci sa ovih planina odavno navikli.

U različitim krajevima različita su i verovanja, a po deda Radosavljevim rečima prestojeća zima nikom neće ići na ruku.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set