• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

09.11.2022

12:56

MAJSTORSKA JE MUKA PREVELIKA! Tri decenije Zoran krpi, šije, lepi i penzija je na vidiku, ALI NASLEDNIKA OBUĆARU NEMA (FOTO)

G.R.

Vesti

MAJSTORSKA JE MUKA PREVELIKA! Tri decenije Zoran krpi, šije, lepi i penzija je na vidiku, ALI NASLEDNIKA OBUĆARU NEMA (FOTO)

Podeli vest

Zoran Đurić iz Bogatića 30 godina popravlja obuću i jedini je obućar u svom mestu, a u šabačkom kraju među retkima koji žive od ovog zanata

Približila se penzija, a naslednika koji bi kod iskusnog majstora mogao da "ispeče zanat" još nije pronašao.

- Jednog jedinog šegrta u radnji sam imao davne 1993. godine koji se zadržao svega dve godine i posle njega se niko nije interesovao. Neće današnja omladina da prlja ruke, oni bi hteli brzo da zarade milione, a u ovom poslu to ne može. Mora dosta da se radi, a zarada je dovoljna za skroman i pošten život - kaže Zoran.

Foto: G.R.

 

U radnji posla ima tokom cele godine, a u jesen i zimu malo više. Ljudi donose na popravku obuću, kaiševe, kopačke, probušene lopte, jakne sa oštećenim rajsferšlusom... Zoran ne odbija ni jednu mušteriju i ne bira šta će raditi, osim kada proceni da se popravka ne bi isplatila.

- Sve može da se popravi, ali ako mušterija donese cipele, čizme ili patike i vidim da će ga popravka koštati koliko i novi par obuće, ja mu to pošteno kažem. Drugačije ne mogu, nije pošteno. Nikada nisam slagao mušteriju da ću brzo uraditi šta treba, rekao mu kada da dođe i onda kada se pojavi pravdao se kako nisam stigao. Mušterija mora da se poštuje - nastavlјa Zoran.

Vredni obućar tri decenije krpi, šije i lepi oštećenu obuću produžavajući joj tako vek trajanja. Nije ni pokušao da proceni koliko je u radnom veku promenio flekica na štiklama ili pendžeta na đonovima, što su najčešće "intervencije", na novoj ili staroj obući. Ali pamti neobične zahteve dama koje, kako navodi, češće ulaze u radnju nego muškarci.

Foto: G.R.

 

- Traže nadogradnju đona, skraćivanje ili povećanje potpetice, da se se suže nove čizmice... I to može da se uradi, malo se više namučim, ali najvažnije da je mušterija zadovoljna - kaže Zoran i šmekerski dodaje kako je osim što voli zanat i zbog svojih najčešćih mušterija uvek raspoložen i nasmejan, pa i posle tri decenije sa istim elanom otvara radnju svakoga dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set