• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

19.11.2022

07:00

Učenicima koji su maltretirali profesorku iz Trstenika preti kazna! Nasilnici će biti izbačeni iz škole?!

printscreen

Vesti

Učenicima koji su maltretirali profesorku iz Trstenika preti kazna! Nasilnici će biti izbačeni iz škole?!

Podeli vest

Svi zaposleni u ovoj školi izričiti su u zahtevu da nasilnici više ne treba da budu njihovi đaci i da će se najstrožom kaznom sistem suprotstaviti nasilju u školama

Učenici N. Ž. (17), M. M. (18) i I. K. (17), koji se maltretirali nastavnicu engleskog nasred časa, biće izbačeni iz Tehničke škole u Trsteniku, nezvanično saznaje Informer!Svi zaposleni u ovoj školi izričiti su u zahtevu da nasilnici više ne treba da budu njihovi đaci i da će se najstrožom kaznom sistem suprotstaviti nasilju u školama!

Podsetimo, tri učenika ove škole su nasred časa izmakla stolicu nastavnici Mariji S. (44), nakon čega je žena pala. Sve su to snimili telefonom i delili na društvenim mrežama, a zatim snimak poslali i njenom sinu, koji je bio u učionici prekoputa!Nema popuštanjaPrema rečima našeg izvora, svi nastavnici u Tehničkoj školi su saglasni s tim da đaci nasilnici treba da budu izbačeni, ali poslednju reč, kaže on, daje disciplinska komisija.

- Otkad se desio ovaj incident sa našom koleginicom, ceo kolektiv je šokiran i užasnut takvim ponašanjem. Pitamo se dokle ćemo trpeti nasilnu, bezobraznu i nevaspitanu decu?! Uostalom, to više nisu deca. Oni su odrasli, jedan od njih je i punoletan i odgovara za svoje postupke. To nije prvi put da ti učenici budu glavni vinovnici nekih incidenata, a na kraju im se uvek progleda "kroz prste", jer su "deca". Vezane su nam ruke! Zato smo svi jednoglasni da sva trojica treba da budu izbačena iz škole i da budu primer ostalim đacima kako ne treba da se ponašaju u obrazovnoj ustanovi, ali ni prema svojim nastavnicima - napominje jedan od profesora iz ove škole i dodaje:- U naredne dve nedelje doneće se odluka.

Nažalost, nastavničko veće je tu da da svoj predlog, a disciplinska komisija je ta koja treba da donese konačnu odluku. Šuška se da će to možda biti samo jedinica iz vladanja i ukor direktora kao kazna, uz odluku da koleginica Marija ne predaje više tom odeljenju. To je sramota! Zato smatramo da treba da se uzme u obzir i činjenica da se u ceo slučaj uključio i Centar za socijalni rad. Upravo zbog jednog od aktera sa snimka, koji je odranije bio poznat ovoj ustanovi zbog manjih prekršaja.Da je izbacivanje iz škole najblaža kazna za delo koje su učinili prema svojoj nastavnici, smatra i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

- Svedoci smo jezivog događaja, zlostavljanja i maltretiranja jedne žene. Zato se učenici moraju izbaciti iz škole uz mogućnost upisivanja u neku drugu srednju ustanovu. U suprotnom, prosvetni sistem će zauvek izgubiti - ističe Jankovićeva i smatra:

- Ne smemo đacima da "gledamo kroz prste", da trpimo njihovo neprimereno ponašanje, da im toliko toga tolerišemo. Nastavnici moraju da imaju ugled i poštovanje kao nekada. Ne smemo da budemo slepi i gluvi za ove stvari, jer će svaki sledeći napad biti sve gori i strašniji! I posle se svi čudimo što niko neće u prosvetu. Evo jednog od razloga!Kazna za roditeljeZbog ovog skandaloznog ponašanja srednjoškolaca, dodaje naša sagovornica, kaznu treba da snose i njihovi roditelji!- Ja sam za to da se i roditelji sva tri učenika kazne! Da i oni snose posledice zbog nasilnog ponašanja svoje dece prema Zakonu o obrazovanju. A kazna za to je od 30.000 do 100. 000 dinara. Pa da vidimo šta će onda biti. Važno je početi sa radikalnim merama u borbi protiv nasilja u školama - navodi predsednica Unije sindikata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Treba ih izbaciti iz škole, ali time problem neće biti rešen: upisaće se u neku drugu srednju tehničku školu, dobiće barem dvojke iz školskih predmeta i onda će se negde zaposliti a neki iz sledeće generacije učenika će maltretirati profesore(...) Koren i uzrok problema je u tome što je zakonom zabranjeno da roditelji, vaspitači, nastavnici i profesori fizički kažnjavaju decu, odnosno: učenike, što je uzrokovalo i uzrokuje bezobrazluk dece i nasilničko ponašanje i prema učenicima, i prema nastavnom osoblju, i prema životinjama i prema bilo kome drugom, zato što deca znaju da ih niko ne sme kazniti ni za loše ponašanje a ni za najstrašnije nasilništvo.

Zoran

pre 1 godinu

Kada sam ja išao u školu, sedamdesetih godina za ovako nešto bili bi momentalno izbačeni iz škole!!! Njihovi roditelji posle neka trljaju glavu kako će dalje da ih škpluju!

Srboholik

pre 1 godinu

Sve greška za greškom. Zaštita identiteta maloletnika i objavljivanje inicijala je još jedna greška u nizu! Niti su oni vredni zaštite niti su mali. Treba ih javno osuditi i objaviti imena i prezimena da se i roditelji prepoznaju i postide! Ovako, oni su zaštićeni, roditelji skriveni iza njihovih inicijala a žrtva je obelodaljena i ponižena maksimalno! Dok ne ocrnimo te roditelje i njihovu bahatu decu nema pravde ni napretka po ovom pitanju!

cica Mrsoje

pre 1 godinu

Ne samo da ih treba izbaciti iz skole , vec bi trebalo doneti odluku da se nigde na podrucju Srbije ne mogu upisati u neku drugu skolu. I naravno platiti profesorici odstetu za pretrpljeno psiholosko maltretiranje i strah.Samo ostro kaznjavanje u skolama moze doneti neko poboljsanje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set