• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

26.11.2022

10:43

NEMA NIČEG LEPŠEG OD ZIME NA PLANINI! Meštani sela Igrište ne beže s prvim snegom u grad, ovako se bore sa nepredvidivom prirodom

Printscreen

Vesti

NEMA NIČEG LEPŠEG OD ZIME NA PLANINI! Meštani sela Igrište ne beže s prvim snegom u grad, ovako se bore sa nepredvidivom prirodom

Podeli vest

Iako svi beze sa planine čim se oseti miris zime, kuršumlijsko selo Igrište koje je na 1.000 metara nadmorske visine ima stanovnike koji ne pakuju prnje i ne silaze u grad, već će tu ostati i kada napadaju snegovi

Kako kažu, zima je lepa na planini, ali se treba dobro spremiti. 

- Ako želiš da provedeš zimu na planini, a da ne računamo turističke centre, onda mora da se pripremi sve što treba. Obavezna je kaca sa kiselim kupusom, najmanje džak brašna, krompir u podrumu, čabar kisele paprike, kanta pasulja i po nešto od mesa i slanine na tavanu. Nabereš i drva, postaviš ih uz kuću i što se tebe tiče, snegovi mogu da krenu - počinje priču Života Jevremenović (75) iz ovog sela. 

On je kao vredan domaćin sa svojom suprugom Nadom, već obavio sve potrebne pripreme, kako ih ne bi iznenadili snegovi. Pre dva dana ujutro ih je dočekao prvi sneg, ali se tokom dana otopio, a to je znak da je zima počela.

- Čitavog leta spremamo se za ovo doba. Nema ničeg lepšeg od zime na planini, ali morate da budete svesni da je dovoljna količina hrane i drva za ogrev ono što je najvažnije. Kada zaveje u ovom našem delu, nema šanse pre proleća da se mrdne, zato je priprema najvažnije. Evo završavamo sve, pečemo poslednji kazan rakije, treba da vruću, uz pihtije, ili meso - objašnjava Života. 

U Igrištu je ukupno 14 žitelja i svi su već završili sve pripreme. Samlelo se brašno, nabavila so i nešto šećera, u podrumima ostavio luka i ostalo povrće, na prozorima dunje, a u slami jabuke, one prave nikada prskane. 

- Ovde gde „koza pase pod ručnu“ zima jeste divlja i nepredvidiva, ali je savršena za uživanje. Za ovo drugo ti treba i dobro društvo, ali je na selu sve manje ljudi. To je jedini nedostatak. Uopšte ne razumem one koji su se nabili po stanovima i zbog kojih deca i da žele ne mogu da osnuju porodice, jer im sede za vratom. Zato im poručujem: "Ostavite mlade, vratite se svojim starim planinskim kućama, oživite ih, vodite zdrav život i biće bolje i vama i vašoj deci“- savetuje Života svoje vršnjake. 

On je godinama živeo u Beogradu, tu kao taksista dočekao penziju, ali je prvog dana nakon što je završio radni vek, došao u Igrište. 

- Ovde se još uvek zdravo hranimo. Ono što posadimo, to jedemo. Ne jurimo prvi rod, jer je priroda tačno uredila kada je za šta vreme. Evo na primer još uvek sejemo kukuruz osmak. To je ono kada u osam redova posejete i on ne raste preko 18 santimetara. Pogledajte, paradajz još stiže, doduše, preseći će ga mraz, ali dobar je za turšiju. Važno je da nije prskan i da ga je sladak - objašnjava naš sagovornik.

Ima u Igrištu i mlađih žitelja, onih što imaju po pedesetak godina, ali šrincip života kod svih je isti: leti raditi, spremati se za zimu, a onda uz vatru uživati u onome što se proizvelo. Bez stresova, žurbi i pritiska da se nešto mora završiti danas, ovi ljudi duže i zdravije žive. Izučili su narodnu medicinu do savršenstva, pa su retko bolesni. Udišu svež vazduh, jedu prirodnu hranu, kuvaju čaj ili rakiju i čekaju da prođe još jedna zima. Taman se lepo odmore, dok ne dođe proleće i novi krug poslova. 

- Kada sam bio mali, tačno se tako živelo: leti radiš kao konj, zimi odmaraš i skupljaš snagu. Ako želiš nešto slatko daju ti džem ili suvo voće. Sećam se da sam prvi put probao čokoladu kada sam imao deset godina. To je moj trenutak oduševljenja, ali sam kasnije shvatio da i nisu baš nešto ti slatkiši koje ne umesi ženska ruka - vedro se priseća ranijih dana naš sagovornik.

Pun je priča koje ostavlja za zimske noći i goste koji će ga posetiti. Poziva sve da probaju da žive takvim životom i da se ne plaše snegova, mrazeva i lošeg vremena, jer je život kratak i ne treba ga provesti opterećen strahovima. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set