• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.11.2022

09:52

ZLATAR ZLATA VREDI! Jedna od najlepših planina u Srbiji pruža nezaboravno zimovanje - Doživite avanturu vožnjom džipova do najviših vidikovaca Uvca

Aleksandar Bubanja

Vesti

ZLATAR ZLATA VREDI! Jedna od najlepših planina u Srbiji pruža nezaboravno zimovanje - Doživite avanturu vožnjom džipova do najviših vidikovaca Uvca

Podeli vest

Planina Zlatar idealna je destinacija za sve ljubitelje skijanja jer upravo ova planina pruža nezaboravno zimovanje. Zlatar posetioce privlači uređenim stazama za alpsko skijanje koje su opremljene modernim žičarama i prilagođene skijašima svih nivoa, a od predstojeće zimske sezone svi zaljubljenici u prirodu moći će da uživaju u obilasku vidikovca u kanjonu Uvac, džipovima, bez obzira na vremenske prilike

Ovim načinom prevoza moguće je videti kanjon i predivne meandre prekrivene snegom i to sa dva najlepša i najviša uvačka vidikovca „Molitva“ i „Veliki vrh“, što je do skoro bilo moguće samo tokom povoljnih vremenskih uslova.

Zlatar iz godine u godinu broji sve veći broj posetilaca koji na ovu planinu dolaze kako bi uživali u skijanju, a pravu atrakciju predstavlja glavna ski-staza duga preko jednog kilometra koja je celom dužinom opremljena sistemom za veštačko osnežavanje.

Osim bogatog sportsko-rekreativnog programa, Zlatar i ima prijatnu mediteransko planinsku klimu, a vazduh je obogaćen terpentinom i ozonom izuzetnog kvaliteta što ovu planinu čini idealnom destinacijom za odmor cele porodice, a šum reka koje ga okružuju čini nestvaran ambijent za potpuni odmor tela.

Pored svih prirodnih lepota koje se mogu videti na Zlataru, domaćini sa ove planine svojom ljubaznošću upotpuniće vam doživljaj, a hrana iz ovog kraja nateraće vas da se ponovo posetite jednu od najlepših planina Srbije.

Mali turistički vodič za Zlatar

Vazdušna banja

Ova prelepa planina zapadne Srbije smestila se između četiri reke: Uvca, Lima, Bistrice i Mileševke. Zvanična naučna istraživanja su potvrdila lekovitost ovog podneblja, zahvaljujući njenom geografskom položaju i mešanju vazdušnih mediteranskih, župskih i planinskih struja, bio je i opravdan razlog da Zlatar dobije status vazdušne banje. Zbog bogate flore, gustih četinarskih šuma, prostranih pašnjaka i livada punih lekovitog bilja, ova planina je preporučljiva za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima i kao izuzetno meto za pripreme sportista.

Meandri i supovi

Možda i najlepše fotografije prirodnih lepota Srbije, zasigurno su fascinantni uvački meandri. Ne samo zbog svoje lepote i neobičnosti, veći i zbog očuvane divlje neukrotive prirode. Ovo nesvakidašnje geografsko podneblje, iako je prijatno ljudskom oku, još je i izuzetnije po tome što su baš u ovim uvačkim stenama svoje staniše odabrali Beloglavi supovi ili kako se često nazivaju “nebeski kraljevi”. Svojim karakteristikama, retkošću i impresivnim izgledom postali su simbol ovog dela zapadne Srbije. Turisti mogu uživati u krstarenju kanjonom, planinariti do vidikovaca i posmatrati beloglave supove, što zajedno daje jedinstven doživljaj.

Skijanje i sankanje

Ski staza Briježđa sa svojim karakteristikama će podjednako zadovoljiti i početnike i zahtevnije skijaše, dok je posebna atrakcija noćno skijanje na stazi osvetljeno bakljama. Predivna zabava je i porodično sankanje na zlatarskim padinama.

Turistička organizacija Srbije preporučuje da ove zime posetite Zlatar i uživate u čarima ove planine.

Doživite Zlatar ove zime!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set