• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.R.

29.11.2022

14:44

NA ŠUMADIJSKOM FESTIVALU RAKIJE NEMA ČEGA NEMA! Tu je piće od banana, borovnica, ribizli, ali ŠLJIVA KOLO VODI (FOTO)

printscreen

Vesti

NA ŠUMADIJSKOM FESTIVALU RAKIJE NEMA ČEGA NEMA! Tu je piće od banana, borovnica, ribizli, ali ŠLJIVA KOLO VODI (FOTO)

Podeli vest

Rakija može da se dobije od maline, banane, kivija, nara, borovnice, ribizle, skoro svakog voća... Ali, u tom razigranom maštovitom nizu, jedna je temelj cele priče. Šljivovica je ta koja prožima duh i tradiciju, ovog podneblja. Na trećem "Šumadijskom festivalu rakije" u Kragujevcu moglo je da se proba sve. Od "nezamislivog", kako neko reče, do onog tradicionalnog na šta smo navikli

"Od čega god da se pravi, bitno je da je voće, da je prirodno i da nema hemije", jednoglasno tvrde proizvođači koji svake godine postavljaju nove standarde. 

Od svih iz kategorije "šljive", tako je stručni žiri ocenio, najbolji je bio Milorad Mijailović iz sela Čumić kod Kragujevca

- Ova rakija miriše na istoriju, miriše na vreme iz starih knjiga, miriše na ono kako treba da miriše vrhunska šumadijska šljivovica - kazao je jedan od stručnjaka koji je učestvovao u ocenjivanju. 

Uz vrhunsku rakiju ide i vrhunski zalogaj. Da tako bude pobrinulo se nekoliko proizvođača. Van konkurencije, svi su pobedili. Neko opet reče "Srbija je to".

Događaju koji je postao kragujevački brend je prisustvovao i gradonačelnik centralnog grada Šumadije Nikola Dašić.

- Ovde sam da podržim događaj. Pravimo tradiciju. Bukvalno. Šumadija ima potencijal koji polako izlazi na evropsko i svetsko tržište. Dobre rakije su nešto čime možemo da se stanemo "na crtu" brendovima koji su u ovoj oblasti najbolji. 

Jedan od najprimećenijih izlagača vrhunske rakije bio je i Proka, čovek kojeg Srbija pamti kao "domaćina" nekada poznatog rijaliti šoua. 

- Moramo da idemo u korak sa svetom i vremenom. Rakija je, reče neki ministar onomad, prihvaćena kao srpska priča. Tu više nema zezanja - poručuje čuveni Proka.

Na ovom skupu dobre kapljice i lepog raspoloženja, različiti ljudi su našli zajedničku temu... Monahinje, privrednici, građani i seljaci, mladi i stari, razumeju šljivu i rakiju kao jako vredan deo tradicije i bogatstvo koje valja sačuvati. 

Jedan od organizatora, Gradska turistička organizacija Kragujevac, uložila je izuzetan napor da ova manifestacija postane prepoznatljiva u širem okruženju. 

Bojan Pavlović, direktor kragujevačke GTO ne krije zadovoljstvo i obećava nove promocije Kragujevca kao turističkog centra.

- Obećavamo nešto novo, nešto što će tek da Kragujevac stavi na kartu dobrog provoda - zaključio je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka
Srbija

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka

Pre nego što su se za sve i svšta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se privajaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih". Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku

18.11.2022

08:12

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set