• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

30.11.2022

07:39

Sutra u dva kraja Srbije sneg, a pravi zimski scenario tek sledi!

RINA

Vesti

Sutra u dva kraja Srbije sneg, a pravi zimski scenario tek sledi!

Podeli vest

Na korak smo od decembra, a vreme je u skladu sa kalendarom. Ima li zimskog scenarija na vidiku i kakva se vremenska situacija očekuje u narednom periodu otkriva meteorolog Đorđe Đurić

Prema njegovim rečima, područje Srbije nalaziće se u petak između dva veoma izražena sistema. Nalaziće se pod uticajem ciklona, koji će se svojim centrom premeštati sa juga Italije i Sicilije preko Jonskog mora ka Grčkoj i između anticklona sa istoka i iz oblasti Rusije.

- Usled ovakve sinoptičke situacije, sa istoka će nam pristizati hladna, sa Mediterana vlažna vazdušna masa, pa će biti oblačno sa padavinama. Usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska između ova dva sistema nad našim područjem, duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar. Na jugu Banata i u Podunavlju biće olujnih udara jačih od 80 kilometara na čas, a zbog istočnije komponente košave biće hladnije, tj. duvaće košava hladnog karaktera. Dakle, na području Srbije u sredu, četvrtak i petak biće oblačno i hladno povremeno sa kišom - kaže Đurić:

Foto: RHMZ

- U brdsko-planinskim predelima moguća je kiša sa susnežicom i snegom, a negde će se snežna granica spustiti na svega 500 do 600 metara nadmorske visine, na jugu i jugozapadu Srbije lokalno i na 400-500 metara pa će u četvrtak u nižim predelima na jugu i jugozapadu Srbije biti uslova za susnežicu i vlažan sneg.

Danas će na severu Srbije biti uglavnom suvo. Maksimalna temperatura će danas i u  petak biti od 4 do 8, u Beogradu do 6 stepeni. U četvrtak će biti veoma hladno. Maksimalna temperatura od 3 do 7, a u Beogradu do 5 stepeni.

Foto: RHMZ

- Iako će narednih dana biti hladno, jutra neće biti previše hladna i to zahvaljujući oblačnosti i padavinama koji će smanjivati izračivanje vazduha u atmosferu, pa će i temperaturna razlika između dnevnih i jutarnjih temperatura biti veoma mala. U subotu se očekuje porast vazdušnog pritiska, pa se pod uticajem anticiklona očekuje stabilnije suvo vreme - navodi Đorđe Đurić. 

U nedelju, prvo u južnim i centralnim, a do kraja dana i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a na planinama sa snegom. Maksimalna temperatura biće tokom vikenda od 6 do 10, u Beogradu i do 8 stepeni.

Početkom sledeće sedmice će biti malo toplije, uz maksimalne temperature od 8 do 12, a u Beogradu do 10 stepeni.

- Sredinom sledeće sedmice biće malo svežije, a temperatura će biti u padu za oko par stepeni, tako da se sneg ponovo očekuje samo u brdsko-planisnkim predelima. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine i za početak decembra od 5 do 9 stepeni, vidimo da su temperature na kraju ovog novembra uglavnom oko svojih prosečnih vrednosti i da se tako očekuje i tokom prvih 10 dana decembra, uz manje oscilacije i odstupanja.

Iako se narednih dana očekuje vreme u skladu sa kalendarom, klasično jesenje-zimsko, oblik padavina u nižim predelima biće uglavnom u obliku kiše, a na planinama u obliku snega. Narednih desetak dana na našem području ne očekuje se pravi zimski scenario, jer će i dalje biti veoma izražen Atlantik i Mediteran po pitanju ciklona, koji će prema nama transportovati vlažnu i topliju vazdušnu masu sa zapada, dok nam se sa istoka očekuje uticaj anticiklona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set