• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

03.12.2022

14:26

SAMO NA EKS! U Francuskoj „konjak“ a u Šumadiji „lozovača“, ovako se priprema rakija od grožđa

B.I.

Vesti

SAMO NA EKS! U Francuskoj „konjak“ a u Šumadiji „lozovača“, ovako se priprema rakija od grožđa

Podeli vest

Niske otkupne cene voća i nepovoljne vremenske prilike godinama navode pojedine poljoprivrednike da veći deo svog voća prerade na neki način i tako dođu do zarade

Jedna od mogućnosti prerade je i rakija koja je oduvek poznata na ovim prostorima i zauzima važno mesto kod srpskog domaćina. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole peče rakiju od raznih voćnih vrsta, ipak, kako kaže „lozovača“ je ove jeseni skoro pa savršena.

Još jedna jako nepovoljna godina za voćare u Topoli, imali smo najpre čestu pojavu grada pa je ostao mali broj zasada bez oštećenja. Pored toga smanjen je i izvoz za Rusiju tako da su cene skoro svih vrsta voća nepristojno niske.

To ide na ruku jedino nama koji pečemo rakiju, jer je velika ponuda voća za preradu. Ja konkretno pečem rakiju od  skoro svih vrsta voća, naravno , najveću količinu onih vrsta rakije koje se najviše traže na tržištu, a to su svakako dunja i kajsija“, rekao je za TopPres ovaj domaćin iz topolskog sela Zagorica.

Foto: ToppPress

 

Kada se završi sa preradom jednog voća, prelazi se na drugo, a grožđe je među poslednjima koje će završiti u „veseloj mašini“. Dragan ističe da je procedura pripreme čuvene „lozovače“ ista kao i za sve druge voćne rakije ali da je uskus skoro pa savršen

Niska cena grožđa je najviše uticala na odluku da ove godine pečem malo veću količinu loze. Nabavio sam jako popularnu vinsku sortu grožđa kaberne sovinjon, koja je prijatnog ukusa i mirisa. Ko voli da pijucka vino ‘kaberne’ zna o čemu pričam.

Rakiju pečem od celokupne količine, bez prethodnog otakanja vina, Francuzi tako proizvode konjak. Ukus i miris dobijenog destilata je jako, jako prijatan, po meni blizu savršenstva, a količina rakije po kazanu je više nego zadovoljavajuća“, kaže Jovanović.

Za „lozovaču“ su pogodne i sorte grožđa, kao što su julski muskat, kardinal a ovako pripremljene rakije veoma su cenjene na tržištu i dostižu visoke cene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set