
B.I.
SAMO NA EKS! U Francuskoj „konjak“ a u Šumadiji „lozovača“, ovako se priprema rakija od grožđa
Niske otkupne cene voća i nepovoljne vremenske prilike godinama navode pojedine poljoprivrednike da veći deo svog voća prerade na neki način i tako dođu do zarade
Jedna od mogućnosti prerade je i rakija koja je oduvek poznata na ovim prostorima i zauzima važno mesto kod srpskog domaćina. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole peče rakiju od raznih voćnih vrsta, ipak, kako kaže „lozovača“ je ove jeseni skoro pa savršena.



Još jedna jako nepovoljna godina za voćare u Topoli, imali smo najpre čestu pojavu grada pa je ostao mali broj zasada bez oštećenja. Pored toga smanjen je i izvoz za Rusiju tako da su cene skoro svih vrsta voća nepristojno niske.
To ide na ruku jedino nama koji pečemo rakiju, jer je velika ponuda voća za preradu. Ja konkretno pečem rakiju od skoro svih vrsta voća, naravno , najveću količinu onih vrsta rakije koje se najviše traže na tržištu, a to su svakako dunja i kajsija“, rekao je za TopPres ovaj domaćin iz topolskog sela Zagorica.
ToppPress
Kada se završi sa preradom jednog voća, prelazi se na drugo, a grožđe je među poslednjima koje će završiti u „veseloj mašini“. Dragan ističe da je procedura pripreme čuvene „lozovače“ ista kao i za sve druge voćne rakije ali da je uskus skoro pa savršen


Niska cena grožđa je najviše uticala na odluku da ove godine pečem malo veću količinu loze. Nabavio sam jako popularnu vinsku sortu grožđa kaberne sovinjon, koja je prijatnog ukusa i mirisa. Ko voli da pijucka vino ‘kaberne’ zna o čemu pričam.
Rakiju pečem od celokupne količine, bez prethodnog otakanja vina, Francuzi tako proizvode konjak. Ukus i miris dobijenog destilata je jako, jako prijatan, po meni blizu savršenstva, a količina rakije po kazanu je više nego zadovoljavajuća“, kaže Jovanović.
Za „lozovaču“ su pogodne i sorte grožđa, kao što su julski muskat, kardinal a ovako pripremljene rakije veoma su cenjene na tržištu i dostižu visoke cene.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
M.L. | Subota, 05. 11. 2022.