• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.12.2022

18:59

OVOG DANA ĆE SE ZABELETI GRADOVI ŠIROM SRBIJE! Meteorolog Đirić objavio najnoviju prognozu: Evo kada kiša prelazi u u susnežicu i sneg!

Tanjug/Sava Radovanović

Vesti

OVOG DANA ĆE SE ZABELETI GRADOVI ŠIROM SRBIJE! Meteorolog Đirić objavio najnoviju prognozu: Evo kada kiša prelazi u u susnežicu i sneg!

Podeli vest

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da do kraja decembra neće biti prave zime, a u narednom periodu se očekuje česta pojava kiše

- Do kraja sedmice česta kiša, za vikend i do 18 stepeni. U noći ka ponedeljku jače zahlađenje sa snegom, a u ponedeljak prvi sneg mogao bi kratkotrajno pasti u većem delu Srbije, uz pad temperarure za 10 do 15 stepeni. Bez prave zime do pred kraj decembra - kaže meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.rs.

- Nakon suvog jutra, Srbiju će tokom dana zahvatiti prolazno naoblačenje sa severozapada, povremeno sa kišom. Duvaće jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti jak, na jugu Banata i dalje sa olujnim udarima. Inače, ovaj oblačni sistem sa kišom posledica je prodora oslabljenog hladnog fronta iz oblasti Alpa, pa će prema kraju dana po prodoru hladnog fronta, jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće danas od 7°C na severu Vojvodine i u maglovitoj Negotinskoj Krajini do 13°C u centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 10°C.

U Srbiji će tokom srede i četvrtka biti pretežno oblačno, u većini predela povremeno sa kišom, a nešto više padavina očekuje se na zapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi i Kolubarskom okrugu i u ovim predelima palo bi 20 ak mm kiše po kvadratnom metru. Na jugu i jugoistoku biće suvo, a suvo će u sredu ujutro biti i u Vojvodini. U severnoj polovini Srbije duvaće severni i severoistočni vetar i u tim predelima Srbije biće znatno hladnije u odnosu na južnu polovinu Srbije gde će duvati južni i jugozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura biće tokom oba dana od 3 do 7°C, u Beogradu oko 5°C, a u sredu na severu Vojvodine zbog suvog i vedrijeg vremena očekuje se i slab mraz, zbog većeg izračivanja vazduha, pa će minimalna temperatura u sredu ujutro na severu Vojvodine biti i do -2°C. Maksimalna temperatura i u sredu i u četvrtak biće od 5°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije - kaže Đurić.

Foto: printscreen

Đorđe Đurić, meteorolog

Oba dana planinski predeli Srbije biće u toplijem delu zemlje, pa se kiša očekuje i na višim planinama, uz otapanje trenutnog snežnog pokrivača od oko 10 cm.

- U petak i tokom vikenda, ali i početkom sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem jakog ciklona. U petak se nad jugozapadnom Evropom očekuje formiranje snažnog ciklona, koji će se tokom vikenda premeštati preko oblasti Alpa i centralne Evrope, uz formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadranskog mora tokom vikenda, dok će još jedan snažan ciklon biti prisutan nad severozaapdnom Evropom. Snažna ciklonska aktivnost doneće Srbiji tokom petka i vikenda oblačno i kišovito, ali i veoma toplo vreme za sredinu decembra, jer će se naše područje nalaziti u prednjem delu ciklona, pa će preovladavati snažna jugozapadna visinska strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana preko našeg područja, dok će se ledena vazdušna masa sa severositoka Evrope i Skandinavije u sistemu snažnog severoistočnog strujanja spustiti do Britanksih ostrva i zaapda Evrope uz sneg. Dakle, u Srbiji u petak i tokom vikenda pod uticajem ciklona biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Centar ciklona tokom vikenda prermeštaće se se sa Jadranskog mora preko Srbije u Panonske nizije. Ponegde se očekuju i obilnije padavine, a palo bi ukupno od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Ekstremno obilne padavine očekuju se u oblasti Jadrana i Dinarida, kao i širom Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije. Sa snažnim jugozapadnim visinskim strujanjem, osim tople vazdušne mase, do našeg područja stigo bi preko Mediterana i pesak iz Sahare, pa bi kiša padala sa česticama pustinjskog peska sa severa Afrike. Duvali bi jaki južni vetrovi, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi olujne udare. Kišovito bi bilo i na najvišim planinama, tako da bi ski sezona počela u znaku kiše i bez snega. Maksimalna temperatura u petak od 10 do 15°C. Za vikend još toplije, a vrlo tople bile bi i noći, uz minimalne jutarnje temperature od 8 do 12°C, a tokom dana od 12 do 18°C, u Beogradu i do 16°C, a u nedelju na severu Vojvodine do 10°C. Hladnije bi u petak i tokom vikenda bilo samo u Negotinskoj Krajini, uz tmurno i maglovito vreme i maksimalne temperature do 7°C - navodi Meteorlog Đurić.

Tokom vikenda vrlo toplo biće i na višim planinama, uz temperature oko 10°C. U nedelju pred kraj dana i tokom večeri, centar ciklona odmanuće se nešto istočnije ka Karpatima, pa se prvo do severa, a tokom večeri i noći i do ostalih predela Srbije očekuje prodor veoma izraženog hladnog fronta, uz prodor i veoma hladne vazdušne mase iz centralne Evrope i iz oblasti Alpa.

- Jak južni i jugoistočni vetar bio bi tokom večeri i u noći ka ponedeljku u skretanju na jak severozapadni, a temperatura bi u kratkom vremenskom intervalu bila u padu za 10 do 15 stepeni, pa bi kiša u noći između nedelje i ponedeljka prvo na severu Srbije prešla u susnežicu i vlažan sneg, tokom noći i u planinskim predelima, a u ponedeljak ujutro i u većini ostalih nižih predela, osim na jugu, jugoistoku i istoku gde će i dalje biti kišovito i toplije. U ponedeljak se centar ciklona očekuje iznad Karpata, pa bi Srbija bila u njegovom zadnjem delu, uz snažna severozapadna visinska strujanja, uz dalji prodor hladne azdušne mase.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- U ponedeljak u većini predela očekuju se susnežica i sneg, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije kiša, a tokom dana kiša i susnežica i u ostalim nižim predelima Srbije, dok se sneg očekuje u brdsko-planinskim predelima. U nižim predelima uglavnom bi prošlo bez formiranje snežnog pokrivača, jer bi temperature i dalje ostale oko ili iznad 0°C, a iako se ponegde formira snežni pokrivač, biće svega nekoliko cm i brzo će se topiti. U brdsko-planinskim predelima očekuje se 10 do 20 cm snega, lokalno i više - kaže Đurić i dodaje:

- Maksimalna temperatura u ponedeljak od 2°C na severi u na zapadu do 8°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 3°C, a prve pahulje Beograd bi mogao videti u ponedeljak ujutro, dok bi se prema Avali formirao i manji snežni pokrivač. U utorak centar ciklona odmakao bi dalje na istok i oslabio uticaj na Srbiju, a ojačao viok pritisak sa zapada, uz stabilizaciju vremena.

Ipak, ostalo bi i dalje hladno, uz severozapadna strujanja. U utorak jutro slab mraz, a tokom dana suvo i hladno, uz temperature od 3 do 7°C. Sredinom sledeće sedmice u Srbiji bi bilo hladno i tmurno, ujutro uz slab mraz, a tokom dana uz temperature od 2 do 8°C, slabih padavina može biti ponegde na jugu Srbije. Prema trenutnim prognozama, nakon 18. decembra usledilo bi otopljenje i porast temperatura.

Dakle, pred nama je period snažne ciklonske aktivnosti i veoma čestih padavina.

- Ponegde se u narednih 7 dana očekuje da bude padavina koliko u proseku padne tokom celog decembra. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu decembra od 4 do 8°C, ona će ovih dana biti oko ili malo iznad, na jugu Srbije i za 5 i više stepeni iznad proseka, da bi u petak i tokom vikenda maksimalne temperature bile više i za 10 stepeni. U noći ka ponedelju sledi drastičan pad, pa bi početkom sledeće sedmice temperature pale i na vrednosti malo ispod proseka za sredinu decembtra, nakon čega bi bile uglavnom oko proseka - sumira Đurić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

- Zima! Zima! - Pa neka je. Ako j' zima, nije lav!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set