• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

27.12.2022

08:25

TAČNI PODACI O PADAVINAMA ZA POČETAK 2023. GODINE! Januar ispod proseka, u februaru deficit u nekoliko krajeva

Vesti

TAČNI PODACI O PADAVINAMA ZA POČETAK 2023. GODINE! Januar ispod proseka, u februaru deficit u nekoliko krajeva

Podeli vest

Prognoza za zimu u Srbiji, pokazuje da će u januaru, februaru i martu količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji, rekao je za Telegraf.rs prof. dr Jugoslav Nikolić u detaljnoj prognozi za najhladnije godišnje doba. Prema njegovim rečima, tokom zime će u nižim krajevima biti od 31 do 40 dana sa padavinama a na planinama do 50

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 - navodi prof. dr Nikolić.

Tako se prognozira da će tokom januara količina padavina biti ispod proseka u većem delu Srbije, a na severu, krajnjem istoku i jugu zemlje prosečne količine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Prognozira se da će januarska količina padavina u nižim predelima biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 u Somboru,  do 15 u Ćupriji i Velikom Gradištu, a u brdsko-planinskim krajevima od 13 u Sjenici, do 16  na Crnom Vrhu - navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima u februaru 2023. se očekuje da količina padavina bude u domenu proseka u većem delu zemlje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Međutim, na jugu, jugozapadu i istoku prognozira se deficit padavina. Srednja februarska količina padavina u nižim predelima biće od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Broj dana sa padavinama biće u intervalu od 10 u Sremskoj Mitrovici i Kikindi, do 20 u Požezi i Kraljevu, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 u Sjenici do 23 dana na Kopaoniku.

Poslednji mesec zime, mart, biće prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina.

Foto: RINA

- Tokom marta se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognozira se da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da broj dana sa padavina u martu nižim predelima bude do 13 u Loznici i Požegi, a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana - na Kopaoniku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set