• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.I.

17.01.2023

14:50

SAMO PRAVI KASAPIN ZNA DA ČITA SA SVINJSKE SLEZINE! Jednim pogledom majstor Miloš otkriva sve tajne VREMENSKE POROGNOZE (FOTO)

B.I.

Vesti

SAMO PRAVI KASAPIN ZNA DA ČITA SA SVINJSKE SLEZINE! Jednim pogledom majstor Miloš otkriva sve tajne VREMENSKE POROGNOZE (FOTO)

Podeli vest

Planinci sa visova planine Murtenice ne slušaju vremensku prognozu na televiziji, niti gledaju na internetu, već sa svinjske slezine čitaju kakva će biti prestojeća zima

Po prognozi starih kasapina gledajući u svinjsku slezinu prestojeća zima biće blaga i prilično jednaka, jedino će na kraju biti malo oštrija. Nekada je ovaj način dugoročne vremenske prognoze služio gorštacima, a danas retko koji kasapin zna da pročita na prirodni način kakva nas zima očekuje.

Vekovima unazad u planinskim selima zlatiborskog kraja verovalo je se ako je na Svetog Luku oblačno ili kiša zima će biti blaga, a ako greje Sunce očekuje nas vrlo ostra zima sa puno snega i mraza.

Foto: B.I.

Sve piše u slezeni
Iskusan pogled na slezinu otkriva kakvo na svreme očekuje

Pored verovanja, gorštaci su imali i pouzdaniju vremensku prognozu zahvaljujući svinjskoj slezini gde su svake jeseni tumačili njeno značenje. Po priči gorštaka sa padina Murtenice gleda se širina slezine od početka do kraja, prvi kraj prestavlja početak, dok drugi kraj zime. Ukoliko dodje do promene širine slezine menja se i vreme. Kada je na prvom kraju tanka znači da je blaga zima, ali idući prema kraju ako se širi onda će zima biti jača i oštrija.

Svinjske daće u zlatiborskom kraju počinju posle Dmitrovdana i traju do prvih snegova. U njihovo vreme otvara se posao kasapima, a dan kada se kolju svinje je veoma važan u seoskim domaćinstvima. U raniji pod kojom se loži vatra topi se mast i očekuju čvarci, dok se na žaru peku prvi komadi svežeg mesa...

U današnje vreme kasapina je sve manje, pa najviše poziva pristiže starijim tvorcima ovog zanata medju kojima je i Miloš Duković (54) iz planinskog sela Bela Reka smeštenom na teritoriji opštine Nova Varoš u podnožju planine Murtenice. Njegove gorštačke ruke vešte su mnogim poslovima u njivi, šumi, ali je i dobar majstor i kasapin.

- Ko hoće da radi za njega posla ima u svako doba, a ko neće uvek će pronaći izgovor da u državi nema posla i uslova za život - naglašava Miloš.

Foto: B.I.

 
Slanina i pršuta simbol zlatiborskog kraja

U ovom kraju skoro u svakom domaćinstvu gaje se svinje za zimu, jer planincima je najdraže suvo meso iz svoje sušare koje se tokom praznika nalazi na njihovim trpezama. Slanina i pršuta neizistavne su namernice koje se iznose kada gosti dolaze u kuću, a svakako su simbol zlatiborskog kraja. Miloš ističe da se od petnaeste godine bavi ovim poslom koji nije nimalo lak.

- Posao kao i svaki drugi, treba snage, znanja i rutine. Svaki detalj je važan i potrebno je uraditi sve kako treba - kaže Duković.

Sezona svinjokolja izbegava se u vreme mladih dana, jer tada meso zna da se slabo osuši i probada, a mast užegne. Iz tog razloga gorštaci ostavljaju svoje svinje do isteka mladine, a onda kreću sa posečenjem. Klanje svinja je tradicionalni običaj u srpskom narodu, a oduvek je se veče posle kasapljenja okupljalo selo kod domaćina na večeru.

Način na koji stari kasapi čitaju kakva će biti zima pokazao je se itekako pouzdan i precizniji od izveštaja meteorologa. Na slezenu sve piše, samo je ga potrebno lepo pročitati i rastumačiti. U vreme kada nije bilo televzije i interneta ovaj vid gledanja vremenske prognoze bio je jedini gorštacima u bespuću planinskih sela.

- Od mojih predaka sam naučio zanat, a rutinu sam sticao radom. Iako ne živim od ovog posla svaki dinar u jesen mi dobrododje" dodaje ovaj kasapin.

Foto: B.I.

 
Praćenje prognoze modus opstanka

Miloš sa svojom porodicom živi na samom kraju sela, bavi se stočarstvom i uzgajanjem maline. Po njihovim rečima život u brdima je težak, pogotovu zimi, kada sneg zaveje makadamski put kroz gudure.

Da bi opstalo njihovo voće moraju redovno da prate vremensku prognozu, ali i da sami donose zaključke na tradicionalni način. Takođe se u proleće drže one stare izreke da slana nika nije starija od snega.

Miloš objašnjava da bi se preciznije protumačila prognoza sa svinjske slezine potrebno je iseći je na šest jednakih delova jer zima u ovom kraju traje šest meseci. ,, Gde je slezina najdeblja znači da će u tom mesecu biti jakih mrazeva, a gde je najšira da će biti najviše snežnih padavina" zaključio je Duković.

Svinjske slezine menjaju svoj oblik svake godine u zavisnosti od ispisanih vremenskih prilika. Da sneg u ovom kraju nije padao samo u julu i avgustu tvrde i najstariji meštani planinskih sela kod Nove Varoši. Sudeći po tome koliko se mladji ljudi ineresuju da nauče zanat kasapina zasigurno je da u buduće neće imati ko da radi ovaj posao, ali i da čita vremensku prognozu na tradicionalni način. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set