• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir

20.01.2023

17:42

TURISTI HRLE U SRBIJU! U decembru ostvaren REKORDAN BROJ noćenja, STRANCI prvi put boravili DUŽE OD DOMAĆIH GOSTIJU!

Tanjug/Printscreen

Vesti

TURISTI HRLE U SRBIJU! U decembru ostvaren REKORDAN BROJ noćenja, STRANCI prvi put boravili DUŽE OD DOMAĆIH GOSTIJU!

Podeli vest

U Srbiji je u decembru 2022. godine ostvareno ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista

Ta brojka predstavlja rast od oko 45% u odnosu na decembar 2021. godine kada je registrovano ukupno 695.153 noćenja, pokazuju podaci informacionog sistema "eTurista", centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Interesantna činjenica je da od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabeleženo je da je broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481 noćenja) premašio broj noćenja domaćih turista (451.336) - navodi se u saopštenju.

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona dinara, što je rast od 30% u odnosu na 2021. godinu.

- Navedeni podaci dokaz su ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu, kao i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Kroz podatke, ogleda se i rad države u oblasti kulture, umetnosti, očuvanju naše tradicije i važnih arheoloških nalazišta, a tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesovanje - saopštilo je ministarstvo.

Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što je Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti.

Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

- Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jel to čudno

pre 1 godinu

"... STRANCI prvi put boravili DUŽE OD DOMAĆIH GOSTIJU! ..." Nije. Pa stranci imaju vise para od nas, a cene za njih i za nas - iste. Nema logike.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set